Milyen jelentőséggel bír a napelem tájolása a hatékonyság szempontjából?

Amikor elhatározzuk magunkat, hogy napelemes rendszert telepíttetünk, akkor rengeteg kérdés felmerül ezzel kapcsolatban bennünk, az egyik jellemzően az, hogy milyen legyen a napelem tájolása ahhoz, hogy megérje nekünk.

 

Miért éri meg nekünk mindenképpen?

 

Legelőször érdemes átgondolni, hogy melyek azok az okok, amelyek miatt gyakorlatilag mindenképp érdemes megfontolni a napelemes rendszer telepítését. Ezek közül az első a környezet védelme, amely ma már nem kérdés, hiszen nap mint nap szembesülünk a klímaváltozás hatásaival.

A további olyan előnyök, mint az épület energetikai fejlesztése, értékének növelése és értékesíthetőségének javítása, gyakorlatilag azonnali pozitív hatásként érvényesülnek. Ezenfelül természetesen anyagi előnyöket is bezsebelhetünk, hiszen amellett, hogy az egyre kiszámíthatatlanabbá váló energiaáraknak is kevésbé leszünk ebben a formában kiszolgáltatva, akár a nulla forintos villanyszámlát is elérhetjük.

 

Mennyi idő alatt térül meg a befektetésünk?

 

Oldalunkon segítséget nyújtunk a napelemmel kapcsolatos pénzügyek keretében ahhoz, hogy kiszámolhasd, mennyi az annyi. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan számolod. Hiszen egyrészt az azonnali értéknövekedés is jelentős, ami az ingatlant illeti, másrészt az sem mindegy, hogy milyen pályázati, illetve támogatási lehetőségeket állt módodban igénybe venni, amelyek adott esetben jelentős mértékben csökkenteni tudják a részedről befektetni szükséges pénz mennyiségét.

 

Milyen napelem tájolás mellett érdemes megfontolni ezt a fejlesztést?

 

Gyakorlatilag az egyetlen teljesen ellenjavallt helyzet az, hogy egy adott tető északi oldalára telepítsük a rendszert, hiszen ebben az esetben, legyen akármilyen minőségi napelem panel is telepítve, a körülmények túlságosan kedvezőtlenek lennének a hatékony működéshez. Amennyiben ennek ellenére is ragaszkodunk a megújuló energia bevezetéséhez, érdemes megfontolni a panelek talajra történő telepítését, ugyanis ennek is számos előnyös tulajdonsága van, példának okáért nem érdemes megfeledkezni a panelek könnyű tisztíthatóságáról sem!

A legoptimálisabb helyzet a déli tájolás, azonban a dőlésszög állításával, valamint precíz tervezéssel javítható a hatékonyság nyugati, valamint keleti tájolás esetén is. Ilyen helyzetekben érdemes megfontolni azt is, hogy a délitől eltérő fekvés is mindig azt kell, hogy jelentse, hogy amennyire csak lehetséges, az ideális déli tájolást közelítsük meg.

 

Extrém helyzetekre is vannak megoldások!

 

Időnként előfordulhat olyan szituáció is, hogy nemhogy a nyugati vagy keleti fekvést nem lehet közelíteni a délihez, s nincs arra sem lehetőség, hogy a dőlésszöget olyanra állítsuk be, ami optimalizálhatná a rendszert, s a talajra való telepítés sem opció. 

Az emberi találékonyság természetesen határtalan, s az ehhez hasonló lehetetlen helyzetekre ma már mozgó napelemes rendszerek is léteznek, amelyek napkövető mozgó tartószerkezetek segítségével kivitelezhetők. Mivel egy ilyen esetben nincs szükség a legjobb pozíció megtalálására, tulajdonképpen a nap mozgását lekövetve mindig a lehető legtöbbet hozhatjuk ki a moduljainkból.

A mozgó rendszerek esetében természetes, hogy magasabb költségekkel szükséges számolnunk, illetve – mint minden mozgó alkatrész esetében, legyen szó bármilyen eszközről vagy készülékről – itt is igaz az, hogy gyakoribb karbantartásra lehet szükség, mint a hagyományos fix megoldás esetében.

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!