A megújuló energiaforrások kielégítették a globális villamosenergia-igény növekedését 2022 első felében

Az Ember agytröszt jelentése szerint 2022 első felében a nap- és szélenergia-termelés növekedése a globális villamosenergia-igény növekedésének több mint háromnegyedét tette ki.

 

A napelemekből származó villamosenergia-termelés 125 TWh-val nőtt világszerte 2022 első felében, ami 25%-kal több, mint 2021 azonos időszakában.

 

A termelés növekedésének legnagyobb része a beépített kapacitás növekedésének tudható be, ugyanakkor más tényezők, például az időjárási körülmények is hozzájárultak a növekedéshez.

 

Összességében a napenergia 619 TWh-t termelt 2022 első felében, ami a globális villamosenergia-termelés 5%-a ebben az időszakban.

 

Ezen túl, a nap- és szélenergia-termelés növekedése 2022 első felében megakadályozta a fosszilis termelés 4%-os növekedését, és elkerült 40 milliárd dollár üzemanyagköltséget az Ember szerint.

 

„A szél és a napenergia bizonyított az energiaválság idején” – mondta Malgorzata Wiatros-Motyka, az Ember egyik vezető elemzője.

 

„Az első lépés a drága és szennyező fosszilis tüzelőanyagok szorongatásának megszüntetése felé az, hogy elegendő tiszta energiát építsünk ahhoz, hogy kielégítsük a világ növekvő villamosenergia-igényét” – tette hozzá Wiatros-Motyka.

 

Scroll to Top