A nap- és szélenergia tavaly először meghaladta a globális energiatermelés 10%-át

A bp új kutatása szerint 2021-ben a nap- és szélenergia 10,2%-ot képviselt az energiatermelésben, így a két technológia együtt először biztosította a globális energia több mint 10%-át.

Tavaly világszerte mintegy 132,8 GW napenergiát helyeztek üzembe, ebből 53 GW-ot Kínában – áll az energiaipari vállalat legfrissebb Statistical Review of World Energy jelentésében.

A megújuló energiatermelés (a vízenergia nélkül) csaknem 17%-kal nőtt világszerte 2021-ben, és az elmúlt két évben a globális energiatermelés növekedésének több mint felét tette ki.

„A világ továbbra is fenntarthatatlan úton halad”

 

A bp vezető közgazdásza, Spencer Dale elmondta, hogy a gyors és alapos szén-dioxid-mentesítéshez szükséges alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások, vektorok, és technológiák ma is léteznek – szél- és napenergia, bioüzemanyagok, a zöld hidrogén, szén-dioxid leválasztás, felhasználás, és tárolás (CCUS), és a szén-dioxid eltávolítás. „A kihívás az, hogy ezeket eddig példátlan ütemben és léptékben alkalmazzuk” – mondta Dale.

Annak ellenére, hogy a nap- és szélenergia-termelés új magasságokat ért el, a bp feltárta, hogy 2021-ben is a szén maradt az energiatermelés domináns tüzelőanyaga, és részesedése 36%-ra nőtt az előző évi 35,1%-ról.

Mindeközben, ahogy a gazdasági tevékenység helyreállt a COVID-19-lezárások után, az energiafelhasználásból származó szén-dioxid-kibocsátás 5,7%-kal ugrott meg 2021-ben.

Dale a jelentésben elmondta, hogy bár jelentős előrelépés történt a nettó nulla elérése érdekében tett szuverén ígéretek terén, globálisan összességében ezek a növekvő ambíciók egyelőre még nem mutatkoznak meg kézzelfogható, gyakorlati fejlődésben, mivel a párizsi éghajlati célok elfogadása óta a szén-dioxid-kibocsátás minden évben nőtt (kivéve 2020-ban, a COVID-19 világjárvány csúcspontján).

„A világ továbbra is fenntarthatatlan úton halad” – mondta Dale.

A jelentés feltárta azt is, hogy 2021-ben az Egyesült Államok a második helyen állt a napelemek kiépítésében, 19,9 GW kapacitással, melyet India követett, 10,3 GW telepítésével. Az év végén valamivel több mint 843 GW napelemet telepítettek világszerte.

A BloombergNEF kutatószervezet tavaly közzétett elemzése szerint évente legalább 455 GW új napelem-kapacitást kell telepíteni ezen évtized végéig ahhoz, hogy a világ 2050-re elérje a nettó nulla állapotot.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/solar-and-wind-exceeded-10-of-global-power-generation-for-first-time-last-year/