India 8,4 GW napelemet telepített 2022 első félévében

A Központi Villamosenergia-hatóság (CEA) és a JMK Research elemző cég adatai szerint India 8359 MW napelemet telepített az év első felében, ami jelentős, 71%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az ország 2022-ben várhatóan 20 GW kapacitást helyez működésbe, amely körülbelül 16,5 GW nagyméretű naperőműből és 3,5 GW tetőtéri napelemből áll majd. Ez újabb hatalmas ugrást jelentene a 2021-ben telepített 12 GW-hoz képest.

India kiemelkedő ütemben vált át megújuló energiaforrásra

 

A napenergia melegágyának számító Rajasthan állam telepítette a legnagyobb mértékű kapacitást idén 4,5 GW-tal, ami közel háromszorosa legközelebbi riválisának, Gujaratnak (1,5 GW), őket követi a déli Tamil Nadu állam 680 MW-tal.

Az Új és Megújuló Energia Minisztérium (MNRE) adatai szerint az ország összes megújulóenergia-kiépítése 2022 júniusáig elérte a 114 GW-ot, a napenergia pedig ennek a kapacitásnak az 51%-át jelentette. A kiépítések fennmaradó részét a szélenergia (36%), a bioenergia (9%) és a kisméretű vízi erőművek (4%) teszik ki.

indiai napelempark növekedése

Kép: JMK Research és CEA

Narendra Modi miniszterelnök 2015-ben eredetileg 100 GW napenergiát tűzött ki célul 2022-re, ami ötszöröse az előző kormány 20 GW-os céljának.

Mindazonáltal, míg India közüzemi méretű PV-telepítései szinte lépést tartottak a kitűzött célokkal, és úton vannak afelé, hogy decemberre elérjék a 60 GW-os cél 97%-át, a tetőtéri napelemek várhatóan hatalmas mértékben, 25 GW-tal maradnak el a 40 GW-tól. Amióta csak az indiai napenergia fellendülése beindult a 100 GW-os céllal, a tetőtéri szektor mindig lemaradt a nagyméretű szektor mögött, amelyet számos nagyszabású napelempark-szerződés vezetett.

Kína még mindig a fő ellátója az indiai piacnak napelemek terén

 

A múlt hónapban azonban az indiai kormány bejelentette, hogy leállítja az elektronikus fordított aukciókat, amelyeket a megújulóenergia-projektek országszerte való elterjesztésének érdekében használt, ugyanis aggodalmak születtek azzal kapcsolatban, hogy azok egészségtelen versenyhez vezettek. Egyes iparági tagok már az aukciók kezdete óta aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy ezeken az aukciókon rendszeresen rekord alacsony árakat érnek el.

Amint azt sok hozzászóló megjegyezte a témában az évek során, a JMK ismételten leszögezte, hogy „elengedhetetlen” az erőfeszítések összpontosítása, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tetőtéri szektorra, máskülönben az általános PV-célok teljesítése is elmarad. Figyelembe véve az ellátási lánc kockázatait, azt is elmondták, hogy a belföldi napelemgyártó létesítmények bővítése „kritikus fontosságú”. A 2022-es pénzügyi évben még mindig a kínai beszállítók szolgáltatták az Indiában használt modulok túlnyomó részét.

Múlt héten a The Economic Times című indiai lap olyan forrásokat közölt, amelyek szerint India csökkentette a 2030-ra kitűzött, 500 GW-os, nem-fosszilis tüzelőanyag alapú kapacitási tervet, amely 300 GW-os célt foglalt magában a napelemek területén. Az ország ehelyett az ennél rugalmasabb, 50% nem-fosszilis tüzelőanyag-forrásokból származó energia célját választotta, lehetővé téve ezzel új széntüzelésű erőművek megfontolását.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/india-deploys-8-4gw-of-solar-pv-in-h1-forecast-to-reach-20gw-by-end-of-the-year/