India 2023 végéig 18 GW-tal bővíti a modulgyártási kapacitást

A JMK Research & Analytics szerint India a következő két évben megduplázza majd napelem-modul gyártási kapacitását, miközben az ágazatot fellendítik az állami támogatási programok, illetve a piacot felfedező új belépők is.

Míg az ország jelenleg körülbelül 18 GW modulgyártási kapacitással rendelkezik, ez a várakozások szerint soha nem látott mértékben, körülbelül 40%-kal (CAGR) fog növekedni 2023 végére, amikor majd eléri a 36 GW-ot, közölte a tanácsadó cég.

A belföldi cellagyártási kapacitás még nagyobb bővülésre készül, 4 GW-ról 18 GW-ra nőve az elkövetkező két évben.

A modulgyártási kapacitás megállíthatatlanul tovább bővül

 

Annak ellenére, hogy jelenleg 18 GW-os modulgyártási kapacitással rendelkezik, ez az érték csak névleges, lényegesen alacsonyabb tényleges termeléssel. Mivel a legtöbb indiai gyártóüzem 50%-nál kisebb kapacitáskihasználtsági tényezővel működik, ahogyan az a JMK és az Energiagazdasági és Pénzügyi Elemző Intézet (IEEFA) agytrösztje által a múlt hónapban közzétett kutatásból kiderül.

A jelentés szerint a vertikálisan integrált napelem-gyártási ökoszisztéma szükségességét Indiában a modulárak tavalyi, nyersanyaghiány miatti 25%-os emelkedése, a kínai áramár-emelkedés, valamint a nemzetközi fuvardíjak megugrása is kiemeli.

India telepítés

India napelem- és modulgyártási kapacitásának előrejelzése.

Forrás: JMK Research.

A következő két év kapacitásbővítésén túl az indiai kormány termeléshez kötött ösztönzője (PLI) lesz az ország napenergia-iparának „fő katalizátora”, és a várakozások szerint mintegy 40-50 GW modulgyártási kapacitást ösztönöz majd, közölte a JMK.

A tavalyi kezdeti PLI pályázat jelentős túljegyzése miatt – a nyertesek között az indiai Reliance Industries konglomerátummal és a Shirdi Sai Electricals transzformátorgyártóval – a kormány azóta négyszeresére emelte a program finanszírozását. Amint a PV Tech a múlt héten beszámolt róla, a jövőbeli fordulók mostantól nyitva állnak a korábbi nyertesek előtt, bár ajánlataik 10 GW-ra korlátozódnak, beleértve ebbe az első körben odaítélt kapacitást is.

Miközben az új belépők a fotovillamos-berendezés gyártás felgyorsítására törekednek Indiában, a JMK felszólította az iparágban érdekelt feleket, hogy összpontosítsanak a munkaerő képzettségének javítására, a kutatás és fejlesztés fellendítésére, és az ország napenergia-ágazatára vonatkozó hosszú távú szabályozások alkalmazására.

„India jelenleg nem a napenergia-gyártás központja, de hatalmas potenciál és bizonyosság rejlik az ország napenergia-növekedéstörténetében” – mondta a JMK.

Hiába az új vám, a bővítés tovább fog folytatódni

 

Bár az indiai napelemgyártókat a tervek szerint támogatja majd az április 1-jétől, a modulokra 40%-os, a cellákra pedig 25%-os alapvám (BCD) bevezetése, a Fitch Solutions tanácsadó cég arra hívta fel a figyelmet, hogy az országot a berendezések keresletének és kínálatának eltérése fenyegeti, ha a hazai napelemgyártók nem tudják teljesíteni a projektfejlesztők által megkövetelt mennyiséget és minőséget.

Miután a független áramtermelő Scatec a múlt hónapban bejelentette, hogy a BCD-re és a „korlátozott hazai kapacitásra” hivatkozva leállította egy 900 MW-os napelemes erőművének fejlesztését Indiában, aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy több fejlesztés alatt álló erőművet is leállíthatnak az országban a gazdasági életképességüket befolyásoló tarifák miatt.

Forrás: https://www.pv-tech.org/india-to-add-18gw-of-module-manufacturing-capacity-by-end-of-2023-jmk/