Hogyan zajlik a napelem rendszer kiépítése?

Napelem rendszer kiépítésével egyre gyakrabban találkozunk mind az épületek tetején, mind a talajra telepítve, s már meg sem lepődünk ezeken. Hiszen a környezetvédelem és a tudatos berendezkedés egyre nagyobb jelentőséget ölt mindennapjainkban.

A klímaváltozás már nem afféle távoli és hihetetlen lehetőségként lebeg szemeink előtt, hanem nap mint nap szembesülünk vele és érezhetjük a bőrünkön is. Éppen ezért a cselekvés nem halogatható tovább, s itt az ideje, hogy végre megkezdődjön a felelősségvállalás mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások részéről. 

Milyen előnyökkel jár a napelemes rendszer telepítése? 

 

Habár az első gondolat, amit mérlegelnünk kell, megkérdőjelezhetetlenül a környezettel kapcsolatos, emellett még számos más előnyt is élvezhetünk, ha megújuló energiák alkalmazására váltunk. Ilyen vállalatként a költségek optimalizálása, illetve akár cégként, akár magánszemélyként a nulla forintos villanyszámla.

Emellett a napelemes rendszer kiépítése értékesebbé teszi az ingatlanunkat, s olyan további zöld megoldások felé nyit utat, mint amilyen az elektromos járművek feltöltése!

Hogyan zajlik a napelem rendszer kiépítése?

 

Az első és legfontosabb feladat, hogy olyan kivitelezőt válasszunk, aki gondot fordít az aktuális pályázatok és támogatások elérhetőségére, valamint megpályázására. Mi, az A1Solar napelemes rendszerek kiépítésekor ezt a terhet is levesszük a válladról!

A pályázat, illetve támogatás elnyerése lesz az a pont, amely lehetővé teszi azt, hogy kevesebb anyagi ráfordítással szerezhessük meg saját napelemes rendszerünket, mintha a teljes összeget a saját zsebünkből finanszíroznánk. Ez azonban természetesen csak a nulladik, ugyanakkor nagyon fontos lépés a rendszerek kiépítése felé vezető úton.

Ezután kell, hogy következzen a megrendelői igények félmérése, hiszen ezek sem egyformák. Habár a nulla forintos villanyszámla nyilvánvalóan nagyon remekül hangzik, mégis gyakran előfordul, hogy nem ez a megfogalmazott cél. Kiváltképp igaz ez nagy vállalatok esetében. Ilyenkor jellemzően inkább a költségoptimalizálás, azaz a havi kiadások jelentős csökkenése is megvalósítható opció. A célok mellett a kielégítendő energiaigények is rendkívül fontosak. Ez a két szempont fogja elsősorban meghatározni azt, hogy mekkora rendszerre lesz szükségünk.

A rendszer méreténél kérdésként merülhet fel, hogy inkább az ingatlan tetejére vagy a talajra történő kiépítés lesz az ideálisabb, a válasz azonban nem egyszerű. Magánházaknál jellemzően nem szeretnénk extra területet veszíteni az udvarból, ezért általában a tetőre esik a választás. Ezzel szemben egy céges kivitelezésnél érdemes a talajra történő telepítést is megfontolni, hiszen ennek a megoldásnak is megvannak a maga pozitív hatásai.

Az információk birtokában megtörténik a konkrét rendszer megtervezése, a megfelelő minőségű összetevők, például a napelemes panelek kiválasztása. Az ezt követő engedélyeztetés után már meg is valósulhat a kivitelezés.

Hogyan lehetünk még ennél is függetlenebbek?

 

A szigetüzemű napelemes rendszer választása esetén azt is megvalósíthatjuk, hogy az áramszolgáltató hálózatától teljesen független szisztémát építtetünk ki. Ebben az esetben ugyan némileg magasabb költségekkel kell számolnunk, hiszen az akkumulátorok megvásárlását is bele kell kalkulálnunk, cserébe azonban akkor is lesz áramunk, amikor a hálózat éppen átmenetileg működésképtelenné válik. Mindenképpen ez javasolt olyan helyeken, ahol a hálózatra kapcsolódás nem lehetséges.