India napelem kapacitása 49 GW-ra nőtt 2021-ben

India 2021-ben több mint 10 GW-tal bővítette napelem-kapacitását, és az év végére elérte a 49 GW összesített beépített napelem-kapacitást a Mercom India Research kutatócég India napenergia-ágazatáról szóló legfrissebb információi szerint.

A 2021-ben végrehajtott 10 GW kapacitásbővítés 210%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Még ennek egy része a COVID-19 világjárvánnyal magyarázható, amely a telepítések számának visszaesését okozta, Indiában a kiépítési adatok 2017 óta évről évre visszaestek.

A napelemes rendszerek telepítése megállíthatatlan gyorsasággal történik

 

Ennek fényében az ország napenergia-ipara üdvözli a lendületet, bár a közelgő szabályozási változások aggodalomra adnak okot India downstream szektorában.

A Mercom által közölt adatok valamivel alacsonyabbak, mint a JMK Research kutatócég decemberben közzétett kiépítési adatai, amelyek szerint januártól novemberig 11,1 GW napenergia-kapacitást adtak hozzá, valamint alacsonyabbak a Bridge to India (BOI) kutatói által előre jelzett 13,5 GW-nál is.

A Mercom szerint 2021-ben hozzáadott 10 GW-ból körülbelül 8,5 GW volt közüzemi méretű napelem, és az ország nagyszabású projekt pipeline-ja jelenleg 53 GW-on áll.

Ugyan India azt tűzte ki célul, hogy 2022-ig 100 GW napelemet telepít, a BOI 65 GW-ra számít ez év végéig. 2021 negyedik negyedévében körülbelül 27,7 GW napenergia-projektet írtak ki pályázaton, és ezek most aukcióra várnak, közölte a Mercom.

india növekvő napelemes teljesítménye

Forrás: Mercom

 

A jelentés szerint a napenergia az újonnan épített energiakapacitás 62%-át képviselte, és India teljes beépített energiakapacitásának nagyjából 12,4%-át tette ki a tavalyi év végén.

2021 negyedik negyedévében Rajasthan volt az az állam, ahol a legtöbb közüzemi szintű napelemes létesítmény található. Ez, és három másik indiai állam – Gujarat, Maharashtra és Uttar Pradesh – adja az ország összes napelemes telepítésének több mint kétharmadát.

Az ország Új és Megújuló Energia Minisztériumának (MNRE) adatai szerint a napenergia jelenleg a teljes megújulóenergia-termelés mintegy 47%-át teszi ki, ezzel a legnagyobb mértékű hozzájáruló, ezt követi a szél- (38%), a bioenergia (10%) valamint a kis vízerőművek (5%).

Egy 2021 decemberében végzett BOI-elemzés azonban azt mutatta, hogy a telepítés az országban akadozik, mivel a magas modulárak hatással vannak a projektépítésre.

Ez a helyzet rövid távon valószínűleg tovább bonyolódik majd, mivel az ország idén áprilistól alapvámot (BCD) vezet be a napelemcellákra és modulokra.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/india-adds-10gw-of-solar-pv-in-2021-brings-total-installed-capacity-to-49gw/