Az EU orosz gáztól való függésének csökkentésére az IEA 10 pontos tervet dolgozott ki

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 10 pontos tervet tett közzé az Európai Unió orosz földgáztól való függésének csökkentésére, amely tartalmazza a megújuló energiaforrások kiépítésének felgyorsítását, mivel az ukrajnai háború destabilizálja a kontinens energiabiztonságát.

A tegnap közzétett terv arra szólítja fel az európai országokat, hogy gyorsítsák fel az új nap- és szélenergia-projektek telepítését.

Az „összehangolt politikai erőfeszítés a további megújulóenergia-kapacitás bővítések felgyorsítására” további 20 TWh energiát eredményezhet a következő évben az IEA szerint, amely már most a napelem- és szélenergia-kapacitás 2022-ben való rekord növekedésére számít.

A gáztól való függetlenedés lehetséges kimenetelei

 

„Ezek nagy része közüzemi szintű szél- és napelem-projekt lenne, amelyeknél a befejezési dátumokat előre lehetne hozni az engedélyezési késedelmek ügyének kezelésével” – áll a tervben.

„Ez magában foglalja a különböző engedélyező testületek közötti felelősségi körök pontosítását és egyszerűsítését, az adminisztratív kapacitás kibővítését, az engedélyezési folyamat határidőinek egyértelmű meghatározását, valamint a kérelmek digitalizálását.”

Az IEA emellett a tetőtéri napelemes rendszerek gyorsabb telepítését szorgalmazza a fogyasztók számláinak csökkentése érdekében.

„Egy rövid távú támogatási program, amely a telepítési költségek 20%-át fedezi, megduplázhatja a beruházás ütemét (az IEA alapeset-előrejelzéséhez viszonyítva), körülbelül 3 milliárd eurós költséggel (3,3 milliárd USD). Ez akár 15 TWh-val növelné a tetőtéri napelemes rendszerek éves teljesítményét” – közölte az ügynökség.

Az olyan országokban, mint Németország, amelyek már jelentős tetőtéri napelem-piaccal rendelkeznek, az ilyen javaslatoknak óriási hatása lehet, bár az IEA-jelentés nem tett említést a napelem-modulok kínálatáról és a nagyobb kereslet által az árakra gyakorolt ​​inflációs nyomásról.

A változás nem azonnali hatásokkal fog járni

Werner Trabesinger, a Pexapark megújulóenergia-tanácsadó cég kvantitatív termékekért felelős vezetője szerint „a megújuló energiaforrások minden bizonnyal részei lesznek az európai energiaprobléma kezelésének, bár kevésbé azonnali hatással”.

„A megújuló energiaforrások fokozottabb elterjedését segíti az általánosan magasabb energiaár és az a tény, hogy a rövid távú energiahordozó-váltás miatt Európa nem fogja tudni elérni a szén-dioxid-csökkentési ambícióit” – mondta Trabesinger.

„Másrészt a megújuló energiaforrások kereskedői piaci átvételét hátráltatja a nagy volatilitás, mivel a közszolgáltatók küzdenek azért, hogy a PPA-k mennyiségét a kereskelmi piacokon keresztül kezeljék.”

Forrás: https://www.pv-tech.org/iea-unveils-10-point-plan-to-cut-eu-dependence-on-russian-gas-calls-for-greater-solar-deployment/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!