Milyen napelemes rendszerek közül választhatunk?

A napelemes rendszerek alapvetően kétfélék: vagy a hálózattal összekapcsolódva működnek, vagy szigetüzemű rendszerként funkcionálnak. Mindkét típusnak megvan a maga előnye és a hátránya is természetesen.

 

Hogyan épülnek fel a napelemes rendszerek?

 

A legfontosabb összetevői a napelemes rendszernek maga a napelem, a tartószerkezet és az inverter. Eddig a két külön típusú szisztéma megegyezik egymással. Viszont annak érdekében, hogy az energiaellátás folyamatos lehessen, azaz olyankor is legyen elérhető áram, amikor nem termel a napelem energiát, ahhoz a hálózattal összekapcsolt rendszer esetén egy ad/vesz mérőórára van szükség, míg szigetüzemű rendszerben akkumulátorokra. 

 

Nézzük a rendszer logikáját és azt, hogy melyik összetevőnek pontosan milyen szerepe van a szisztémán belül!

 

Mi a feladata az egyes részeknek?

 

Kezdjük mindjárt a napelemmel! A napelem panel termeli az energiát, mégpedig a nap sugaraiból nyeri azt. Ennek alapvetően két fő típusa van, a monokristályos és a polikristályos. A köztük való döntést azonban nem feltétlenül a típusba való tartozásuk alapján kell meghozni, ugyanis a mi éghajlatunkon nincs különösebb jelentősége éves eloszlásban annak, hogy melyik fajta mellett tettük le a voksunkat.

 

A panelek közötti választásban inkább a minőséget érdemes alaposan megfontolni. A német precizitásról és megbízhatóságról is ismert Q cells napelemek például a legújabb technológiákat ötvözik magukban, mint a PERC cellák és a Q.UANTUM technológia. Elegáns megjelenésüknek köszönhetően bármely épület stílusához jól illenek, legyen az akár egy impozáns régi épület, egy hagyományos családi ház vagy akár egy modern, új építésű ingatlan.

 

A tartószerkezet feladata a napelemek rögzítése, és ezek biztosítják a megfelelő dőlésszöget is. Általában ezek nem mozgatható szerkezetek, s így kopó-mozgó alkatrészek nélkül gyakorlatilag semmi nem romolhat el rajtuk. A mozgatható változatnak viszont az az előnye, hogy egyrészt segít a karbantartásban, például mozgatással könnyen eltávolítható a hó vagy a falevél a napelemekről, másrészt pedig a dőlésszög mindig az adott évszaknak megfelelően optimalizálhatóvá válik.

 

Az inverter szerepe is nagyon fontos, hiszen ez az az alkotóelem, amely a panelek által megtermelt energiát elektromos árammá alakítja át, amelyet aztán valóban fel tudunk használni világításra, valamint áramot igénylő eszközeink működtetésére. Ebben az esetben is érdemes jó minőségre törekedni, hiszen nélkülözhetetlen része a komplett szerkezetnek.

 

Milyen logika mentén működik a napelemes rendszer két típusa?

 

Nálunk, az A1Solar-nál lakossági és vállalati ügyfelek számára is biztosítjuk mindkét napelemes rendszer elérhetőségét, noha tervezéskor természetesen segítünk eldönteni, hogy melyik lenne az ideális választás.

 

A hálózatra visszatápláló rendszer az ad/vesz mérőóra segítségével automatikusan adja és veszi az áramot. A folyamatosan napos, például nyári időszakban a megtermelt felesleges áramot a hálózatnak eladja, míg ha éppen nincs elég, például éjszaka, akkor megvásárolja. Így az áram mindig az igényeknek megfelelően alakul, és természetesen elérhető a nulla forintos villanyszámla.

 

A szigetüzemű rendszer ezzel szemben akkumulátorokban tárolja el a többletenergiát, s a későbbiekben, amikor szükséges, onnan elégíti ki a rendelkezésre álló árammal a felmerülő igényeket. Míg az előbbi rendszer egy áramszünet esetén áram nélkül marad, egyébként azonban mindig elég áramhoz jut, addig a másik független rendszer, viszont ha üresek az aksik, akkor elfogyott az áram, hiába lenne rá még igény.

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!