Az egész EU-ra kiterjedő, épületekre vonatkozó napelemes kötelezettséggel kapcsolatban

Egy 18 szervezetből álló koalíció sürgette az EU-tagállamokat, hogy kötelezzék a napelemek telepítését minden új és felújított épületben, valamint a már meglévő, nem lakóépületnek minősülő épületekben is.

 

Az EU energiaügyi minisztereihez és az Európai Parlamenthez eljuttatott levelükben az aláírók azt fogalmazták meg, hogy a napelemek épületeken való kiépítésének felgyorsítása kritikus fontosságú a közelgő tél energiabiztonságának támogatása és az európai energiarendszer ellenállóképességének növelése szempontjából.

 

Az év elején az Európai Bizottság javaslatot tett egy uniós tetőtéri napelemes kezdeményezésre a REPowerEU azon tervei részeként, amelyek célja a kontinens fosszilis tüzelőanyagoktól való függésének csökkentése.

 

A kezdeményezésben rejlő lehetőségek maximalizálása érdekében az épületek energiateljesítményéről szóló EU-irányelven belül, a levél sürgeti annak követelményét, hogy minden új és felújított épületben napelem telepítése valósuljon meg.

 

„Ez egy ‘alacsonyan csüngő gyümölcs’, káros következménnyel semmiképp nem járó megoldás, amelyet már több tagállamban is elfogadtak” – áll a levélben, amelyet a SolarPower Europe kereskedelmi szervezet látott el aláírásával, és amely itt érhető el.

 

Az európai Közös Kutatóközpont adataira hivatkozva a levélben az olvasható, hogy az épületeken elhelyezett napelemek Európa éves villamosenergia-szükségletének 25%-át lennének képesek kielégíteni, ami megegyezik Németország és Lengyelország együttes villamosenergia-fogyasztásával.

 

„Az energiaszámlák csökkentésére, az energiabiztonság biztosítására, és az éghajlati ambícióink teljesítésére szolgáló megoldás éppen a fejünk felett van: a tetőtéri napelem” – mondta Walburga Hemetsberger, a SolarPower Europe vezérigazgatója.

 

„Egy az összes épületre vonatkozó, ambiciózus napenergia-követelmény támogatja majd a hatékony, szén-dioxid-mentesített napelemes épületek gyors elterjedését, miközben ösztönzi a szükséges zöld munkaerő bővítését.”

 

A szervezetek szerint a helyszíni napelemes kötelezettség kialakításának támogatása érdekében a szabályozási kereteknek tükrözniük kell a napenergia értékét a kereskedelmi villamos energia vagy gáz kumulált költségeihez viszonyítva.

 

A szervezetek kijelentették továbbá, hogy a tetőtéri napelem beszerelők számára megfelelő pénzügyi és technikai támogatást kell nyújtani, míg a kis- és középvállalkozások, valamint az alacsony jövedelmű háztartások számára finanszírozási rendszereket kell elérhetővé tenni a napelemes rendszer beruházási költségének csökkentése érdekében.

 

Jelenleg hét EU-tagország rendelkezik napenergiával kapcsolatos kötelezettséggel a felújított épületekre, kilenc pedig az új épületekre vonatkozóan a SolarPower Europe szerint, amely egy sajtóközleményében kijelentette: „Eljött az ideje, hogy ezt uniós normává tegyük.”

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/urgent-call-for-eu-wide-solar-mandate-for-buildings/

 

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!