Az egyik leggyakoribb kérdés telepítés előtt: mekkora napelem kell?

A válasz azonban nem is olyan egyszerű. Nemcsak azért, mert látatlanba nehéz bármi pontosat mondani, hanem azért is, mert az, hogy mekkora napelem kell, függ attól is, hogy milyen igényeket szeretnél kielégíteni, akár a jövőre nézve is. 

 

Természetesen nem hagyjuk ennyiben a dolgot, és több oldalról is megközelítjük ezt a kérdést, hogy megadhasd rá a válaszokat. Ha pedig pontos számokat és adatokat szeretnél, keress fel elérhetőségeink egyikét, és készséggel állunk a rendelkezésedre!

 

Mit is értünk pontosan azalatt a kérdés alatt, hogy mekkora napelem kell?

 

Hiszen ez jelentheti azt is, hogy milyen kiterjedéssel kell számolnunk, de azt is, hogy milyen teljesítményű rendszerre van szükségünk. 

 

Az első kérdés is legalább olyan fontos, mint a második, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy rendelkezünk-e elegendő felülettel ahhoz, hogy a megfelelő méretű napelemes rendszert megvalósíthassuk. Mivel a lakossági napelemek jellemzően a tetőre kerülnek, ezért fontos, hogy hány napelem panel tud felkerülni rá, amelyhez egyrészt a tető mérete, másrészt a teherbírása is fontos paraméter, illetve kritérium.

 

Természetesen abban az esetben, ha a tető valamilyen okból nem megfelelő, szóba jöhet például a talajra történő telepítés is, ám ebben az esetben számolnunk kell például azzal, hogy szabad területet veszítünk a telekből, illetve a kertből. Olyan előnyei is lehetnek azonban, hogy megfelelő tájolás alakítható ki abban az esetben is, ha a ház fekvése nem ideális. Így ez mindig egyéni mérlegeléssel dönthető el.

 

A napelemes rendszer teljesítményét elsősorban az határozza meg, hogy pillanatnyilag mennyi áramot fogyasztunk. Ám ebben az esetben is érdemes kicsit előre látni a jövőbe is, hiszen ezáltal kicsit nagyobbra tervezve a rendszert, akár az elektromos autónkat is otthon tölthetjük, vagy egy modernebb, elektromos áram alkalmazásával működő fűtést is kialakíthatunk, ilyen például a hőszivattyús megoldás is. Ezzel a módszerrel akár a gázszámlánkat is jelentősen mérsékelhetjük, amellett, hogy nulla forintos villanyszámlánk lehet.

 

Hogyan számolhatjuk ki, hogy nagyjából mekkora napelemes rendszerre van szükség?

 

A jelenlegi fogyasztásod alapján is van lehetőség kalkulálni, amennyiben a célod a jelenlegi igényeid kielégítése, illetve abban az esetben is jó gondolat, ha csak egy becslést szeretnél a terveidre vonatkozólag.

 

Ahhoz, hogy megbecsülhesd a rendszer méretét, az éves, azaz a 12 havi áramfogyasztást kell elosztani azzal a számmal, amit 1 kW napelem képes biztosítani. Mivel az sem mindegy, hogy földrajzilag hol kerülnek telepítésre a napelemek, ezért mindenképpen magyarországi adatot érdemes nézni. Ez jelenleg nagyjából 1100 kWh. 

 

Amennyiben éves tekintetben a fogyasztás 5500 kWh, amit elosztunk a fentiek szerint 1100-zal, akkor 5 kW méretű napelemes rendszer lesz az, ami kielégítheti az igényeidet. Ha az egyszerűbb megoldások híve vagy, válaszd nyugodtan napelem kalkulátorunkat! Az itt kitöltött adatok alapján elküldjük neked az eredményeket, valamint ajánlatunkat.

 

Mennyibe fog nekem ez kerülni?

 

A napelem kalkulátor használatával már kaphatsz egy ajánlatot, amiből látni fogod, hogy nagyságrendileg milyen beruházással kell számolnod. A jó hír azonban az, hogy nem feltétlenül kell a teljes összeget a zsebedből kifizetned. Számtalan pályázat és támogatási lehetőség elérhető, a lakosság számára is. Mi pedig komplex szolgáltatásunk keretében még a pályázatot is megírjuk helyetted. Elég jól hangzik, nem igaz? Vágj bele te is!

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!