A napelem és szélenergia verhetetlen ereje

Egy új kutatás kimutatta, hogy a napenergia és a szélenergia továbbra is a legolcsóbb új építésű villamosenergia-termelési lehetőség Ausztráliában. Még akkor is, ha figyelembe vesszük a további integrációs költségeiket, mint például az energiatárolást és -átvitelt.

Az élettartamra vonatkoztatott fajlagos villamosenergia-költség (LCOE) az önálló napelem panelek esetében az országban jelenleg 44-65 AU$/MWh (31,3-46,2 USD/MWh). Míg az önálló szélenergia esetében 45-57 AU$/MWh a CSIRO ausztrál nemzeti tudományos ügynökség által közzétett éves GenCost jelentés szerint.

Napelem és szélenergia kontra hagyományos energiatermelés

 

Összehasonlításképpen, egy feketeszén-termelő erőmű LCOE-ja 87-118 AU$/MWh, a gáztermelés esetében pedig 65-111 AU$/MWh.

Míg a CSIRO 2050-ig tartó nagyszabású napelemes PV-költség-előrejelzéseit „jelentősen lefelé módosították” a jelentés tavalyi változatához képest. Ez a csökkenés azonban 2022-23-ban szünetel, hogy tükrözze az ellátási láncokkal kapcsolatos problémákat.

A 2022–2023-as időszakra vonatkozó előrejelzések azt feltételezik, hogy az összes technológia költségcsökkentése 12 hónapig elakad. Mivel a szűk globális ellátási láncoknak több időre lesz szükségük ahhoz, hogy kilábaljanak a világjárványból.

Az előrejelzések szerint 2030-ra az önálló (PV) napelemek LCOE-értéke Ausztráliában a 28–60 AU$/MWh tartományba fog kerülni, majd 2050-ig folytatódik a csökkenés. Amikor is 20–41 AU$/MWh lesz, ami minden egyéb energiatermelési technológiánál alacsonyabb.

A CSIRO kibővítette 2030-as eredményeit egy kombinált napelem és szélenergia -kategóriával, tekintettel a különböző változó megújuló energia (VRE) arányokra. Valamint a megújuló energiaforrások támogatásának integrációs költségeit a VRE részesedésétől függően 10-15 AU$/MWh-ra becsülik.

A jelentés szerint 2030-tól a növekvő nap- és szélenergia-termeléshez kapcsolódó további integrációs költségekre vonatkozó becslések megerősítik, hogy azok versenyképesek akkor is, ha az átviteli, a szinkron kondenzátor és a tárolás költségeit is figyelembe vesszük.

Csökken a közüzemi méretű napelemek átlagos LCOE értéke?

 

A legközelebbi technológia az alacsony hatótávolságú vegyes ciklusú gázgenerátor alacsony hatótávolságú költsége, amely a változó megújuló energiaforrások magas hatótávolságú költségeit integrációs költségekkel együtt megközelíti. A CSIRO szerint azonban a 2030-as alacsony tartományú gáz kombinált ciklusú költségfeltevéseinek megvalósítását „nehéz lesz elérni”.

A BloombergNEF (BNEF) ez év elején közzétett jelentése szerint a közüzemi méretű napelemek globális átlagos LCOE-je 2021 első felében 48 USD/MWh volt. Ez 5%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A kutatócég 2021. félévi LCOE frissítése feltárta, hogy bár már eddig is olcsóbb volt napelemes projekteket építeni és működtetni azok élettartama alatt, mint új szén- és gáztüzelésű erőműveket a világ lakosságának több mint kétharmada számára. A PV újabb mérföldkövet ért el az afelé vezető úton hogy olcsóbbá váljon a meglévő szénerőműveknél az olyan kulcsfontosságú piacokon, mint Kína és India.

Forrás: https://www.pv-tech.org/solar-pv-wind-remain-cheapest-generation-technologies-in-australia/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!