A Q Cells bajnoki címet szerzett!

Német mérnökök Dél-Koreai gyártósorairól

Az 1999-ben Németországban alapított Q Cells 2020-ra a világ 6. legnagyobb napelem panel gyártójává nőtte ki magát. A cég székhelye egy akvizíció után Szöulba, Dél-Koreába került, a technológiai és innovációs központ pedig Thalheim-ben, Németországban található. A felvásárló cégcsoport a Hanwha Dél-Korea 3. legnagyobb vállalkozása, mindössze a Samsung és az LG előzi meg.

2018-tól már a legmodernebb PERC cellás napelemeket gyártja, melyek a világ egyik legjobb hatékonyságú paneljei köszönhetően a Q.antum technológiának. A Q Cells idén sem tétlenkedett, nemrégiben bejelentette, hogy őket jelölték meg elsőként a világon TÜV Rheinland minőségellenőrzésen átesett napelem tanúsítvánnyal. Miért érdekes ez? Miben formabontó ez a tőkeerős és fejlődő cég? Nézzük meg részletesebben!

A hivatalos tanúsítvány új normája!

A Q Cells azzal a bejelentésével, hogy elsőként szerezte meg a TÜV Rheinland minősítést, nem csak egy újabb elismerést zsebelt be. Sokkal többről van szó. Ez a tanúsítvány lesz innentől kezdve a legújabb termékcsaládok tanúsítvány normája, vagyis a szint, ami alá nem mennek eztán. Az új termékek a fokozott minőségellenőrzési szintet megütve a Q.PEAK DUO-G9+ paneltől indulnak és így folytatódnak majd a következő generációk során.

Mi az az SMSL a napelemek témakörében?

Az SMSL nem más, mint a Solar Module Super League, vagyis a napelemes modulok bajnokok ligája. Nem kérdés, hogy a Q Cells ebben a szűk körben is elismert tag, aki ráadásul a fent nevezett minőségi szintet is elsőként bizonyította teljeskörűen. Hogy mennyire sokrétű és precíz egy ilyen minőség-ellenőrzés, azt az IEC 63209 kibővített vizsgálati szempontjai határozták meg. Céljuk ezzel az úttörő munkával, hogy minél magasabb szintre emeljék a napelemes modulok minőségi követelményeit és ezzel egyidejűleg csökkentsék a típushibákat, a leggyakoribb meghibásodási faktorokat.

Hogyan zajlik az IEC 63209 vizsgálat?

Ez a minőségellenőrzési folyamat három alappillérből épül fel. Megvizsgálják először az alkotórészeket. Mivel itt egy kibővített vizsgálatról beszélünk, háromszor annyi ideig tart a teszt, mint a szokványos IEC és UL esetén. Ez nem a megszokott 600 hőciklust, hanem 2000 órányi nedves-meleg ciklus tesztelésével valósul meg. Nézik második pillérként a mechanikai terhelést: feszültséget, fényt, a fotovoltaikus modulhátlapok terhelhetőségét, UV fénnyel és időjárással szembeni állóképességét.

Ezen a teszten nem lehet puskázni…

Harmadik körben pedig egy még összetettebb rész következik. Ilyenkor alaposan megvizsgálják a tömeggyártási folyamatot. Itt gondolhatunk például a felhasznált anyagokra, ezek származási helyére, beszállítókra, akiket mind-mind bemérnek egy ilyen kiterjesztett teszt során. Megnézik, hogyan történnek a mintavételek, hogyan néz ki a gyártás nagyban, egészben. Tehát lényegében kizárják a csalás, megtévesztés lehetőségét a gyártók részéről. Ha valaki egy neves tanúsítvány megszerzése érdekében csak időszakosan hozná az elvárt színvonalat, az nem fog átmenni ezen a vizsgán.

Az iparági normák lefektetésén túl a Q Cells állítása szerint a fő cél mindenképp az, hogy egy általánosan elvárt nívóvá válhasson ez a magas teljesítmény, amit ők is diktálnak. Szeretnék fejlődésre, haladásra buzdítani a vetélytársakat, az új-és régi cégeket egyaránt, hogy később még magasabb szintre emelhessék ezt a jövőbemutató területet!

Büszkék vagyunk a Q Cells-re, hiszen ezzel is azt erősítik bennünk, hogy a napelemek magyarországi szakértőiként a legjobb minőséget használhatjuk. Mind a mono- mind a polikristályos napelemeikkel dolgozunk, és bátran ajánljuk őket vásárlóinknak!

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!