Ausztrália villamosenergia-igényét akár 100%-ban megújuló energiaforrásból fedezheti 2025-re

A közüzemi méretű nap- és szélerőművek telepítésének felgyorsítása következtében, Ausztrália nagy részében elegendő megújuló energiaforrás áll rendelkezésre ahhoz, hogy 2025-ig a nap bizonyos időszakaiban kielégítse a fogyasztói kereslet 100%-át.

Ez az információ az ausztrál energiapiaci üzemeltetőtől származik, amely feltárta, hogy a meglévő és lekötött nagyméretű nap- és szélenergia-kapacitás, valamint a vállalkozások és a háztartások által telepített, mérővel ellátott PV kapacitás az előrejelzések szerint 12GW-tal magasabb lesz 2025-ben mint ma.

Villamosenergia 100%-ban megújuló energiaforrásból

A 2021-es villamosenergia-piaci nyilatkozat (ESOO) jelentésben az AEMO előrejelzi, hogy az öt regionális piaci joghatóságot – Queensland-et, Új -Dél -Wales-t (beleértve az ausztrál főváros területét), Victoria-t, Dél -Ausztráliát és Tasmaniát – összekötő nemzeti villamosenergia-piac (NEM) valamennyi államában elegendő villamosenergia-ellátás lesz, hogy megfeleljen a megbízhatósági előírásoknak legalább az elkövetkező öt évben.

„A következő öt évben nem várható megbízhatósági hiányosság, elsősorban a több mint 4,4 GW új termelési és tárolási kapacitás. Továbbá az átviteli hálózati beruházások és az alacsonyabb csúcsigény-előrejelzések miatt”. Mondta Daniel Westerman, az AEMO vezérigazgatója. Aki az elmúlt hónapban azt nyilatkozta, hogy célja, hogy Ausztrália hálózata képes legyen 2025-re 100%-ban megújuló energiaforrásokat kezelni.

A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházások, valamint a továbbításra alkalmas energia-termelési projektek, mint például a gázerőművek, szivattyús tároló vízierőművek és akkumulátoros tárolók segítenek a fokozatosan üzemen kívül helyezett hőerőművek kiváltásában . Mondta Westerman, hozzátéve: „Az új szállítható kapacitás lehetővé teszi az alacsony költségű nap- és szélenergia-termelés nagyobb mértékű elterjedését a piacon az elkövetkező években.”

Az új, közüzemi méretű erőművek mellett az AEMO előrejelzése szerint 2025-ig további 8,9 GW kereskedelmi és lakossági napelemet telepítenek majd a szárazföldi NEM-államokban. (A jelenlegi, körülbelül 14 GW beépített kapacitáson felül.)

77% megújuló energia csak a napból

Ennek eredményeként a tetőtéri napelem önmagában a teljes villamosenergia-igény 77%-át lehet képes kielégíteni bizonyos időszakokban. Ami azt jelenti, hogy a minimális üzemeltetési igény az egész NEM-kontinensen 2025-re várhatóan rekord alacsony 4-6 GW-ra csökken. Szemben a 2019-es 15 GW-tal.

Az AEMO szerint a fogyasztók továbbra is többet fektetnek fotovillamos rendszerekbe, mint azt a 2020-as ESOO-ban várták. A háztartások és vállalkozások Ausztráliában 3GW tetőtéri napelemet telepítettek 2020 -ban. Részben az alacsony technológiaköltségeknek, részben a háztartások megemelkedett otthoni fejlesztésekre fordított kiadásainak köszönhetően – mondta az ország Tiszta Energia Szabályozója év elején.

„Itt az ideje, hogy gyorsabban hozzunk létre nagyobb kapacitást, annak érdekében, hogy enyhítsük a megbízhatósággal kapcsolatos aggályokat. Szükség van az elosztott energiaforrások reformjának felgyorsítására, hogy jobban ki lehessen használni a tetőtéri napelemek és háztartási akkumulátorok kifinomult technológiáját”. Mondta Kane Thornton, a Tiszta Energia Tanács ausztrál megújulóenergia-szövetség vezérigazgatója.

Az új adatokból kiderül, hogy Ausztrália 5,3% -os kibocsátáscsökkenést ért el a 2021 márciusáig tartó évben. Amely fejlődést a nap- és szélerőművek vezették.

A villamosenergia-termelésből származó kibocsátás 5,6% -kal csökkent 2021 márciusáig – közölte az Ipari Minisztérium negyedéves jelentésében. 2021 első negyedévében azonban a széntermelés 5,3%-kal nőtt, hozzájárulva a diffúz kibocsátások általános növekedéséhez.

A megújulóenergia-kiépítés növekedésének ellenére Ausztrália célkitűzése, hogy mindössze 26-28%-kal csökkentse kibocsátását 2030-ra a 2005-ös szinthez képest, a Párizsi Megállapodás értelmében. Összehasonlításképpen az Egyesült Államok az évtized végére 50–52%-os üvegházhatásúgáz-kibocsátás-csökkentést céloz meg, ezzel az ország jó úton halad a 2035-re szén-dioxid-mentes energiaszektor felé.

Amennyiben te is szeretnél napelemes rendszert telepíteni házadra, úgy érdemes körbenézned a jelenlegi pályázati lehetőségek között és ajánlatot kérned.

Forrás: https://www.pv-tech.org/renewables-could-meet-all-electricity-demand-in-australia-at-certain-times-of-day-by-2025/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!