Új amerikai rekord a megújulóenergia-termelés terén

Az amerikai megújulóenergia-termelés elérte év közepi mindenkori csúcsát, a napenergia csaknem 25%-kal növekedett

 

Az amerikai megújulóenergia-termelés minden idők legmagasabb szintjét érte el az év első felében, és a napenergia-termelés csaknem 25%-kal nőtt. Derül ki a Sun Day Campaign elemzéséből, amely az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének (EIA) új adatait használta fel.

A megújuló energiaforrások, mint a nap és szélenergia, bioüzemanyagok, biomassza, geotermikus energia és vízenergia – az elektromos áramra, szállításra, fűtésre és egyéb célokra termelt energia 12,91%-át tették ki. Ez az összesen elfogyasztott energia 12,71%-át jelenti.

A számok a KHV legutóbbi havi energiaügyi felülvizsgálatából származnak, és az adatok 2021. június 30-ig terjednek.

A termelés különböző ágazatokból tevődik össze

 

A vízenergia erőteljes csökkenését (12,59%), a mérsékeltebb csökkenést a geotermikus energiában (2,83%). A biomassza (0,53%-os) csökkenését több mint ellensúlyozta a növekedés a napenergia (24,02%), a szélenergia (9,96%), és a bioüzemanyagok (6,46%) területén.

Jelenleg a szél a legnagyobb megújuló energiaforrás (27,78%) az Egyesült Államokban, ezt követi a biomassza (21,28%), a vízenergia (19,84%) és a bioüzemanyagok (17,11%). Ugyanakkor a napenergia – jelenleg 12,32% – várhatóan jelentősen növekedni fog ebben az évtizedben. Főleg miután az amerikai napenergia-szektor 2020-ban számos rekordot döntött meg, és 2030-ra a létesítmények több mint négyszereződését jelzik előre.

A Solar Energy Industries Association (SEIA) azt a kérést fogalmazta meg, hogy a napenergia 2030-ra érje el az összes amerikai villamosenergia-termelés 30%-át. Ezek szerint a napenergia-ágazatnak a következő évtizedben több mint 700 GWdc telepítését kell elvégeznie ahhoz, hogy közel 850 GWdc beépített kapacitással rendelkezzen.

Ugyanakkor a fosszilis tüzelőanyagokból származó energia az összes amerikai termelés 78,69%-át tette ki, és a fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás 2021 első felében 6,5%-kal nőtt 2020-hoz képest.

„Az amerikai fosszilis tüzelőanyagok általi energiatermelés és felhasználás folytatólagos dominanciája, valamint a CO2-kibocsátás ennek megfelelő növekedése riasztó” – nyilatkozta a non-profit kutató- és oktatási csoport, a Sun Day Campaign ügyvezető igazgatója, Ken Bossong. „Szerencsére a megújuló energiaforrások lassan bővítik részesedésüket az energiapiacon… de sokkal gyorsabban kell növekedniük, ha el akarjuk kerülni az éghajlatváltozás legszörnyűbb következményeit.”

Ha neked is fontos a környezettudatos élet talán érdemes elgondolkoznod napelemes rendszer telepítésében akár otthonod, akár vállalkozásod tekintetében.

Forrás: https://www.pv-tech.org/us-renewables-production-hits-mid-year-all-time-high-with-solar-rising-almost-25/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!