Az EB nyilvános konzultációt indított a kontinens napenergiájáról

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a kontinens napenergiájáról. Miközben folytatja a napenergia-stratégiájának még ebben az évben történő közzétételére irányuló előkészületeket.

 

A konzultáció 26 elemből álló kérdéssorozatot tesz fel, amelynek célja olyan szakpolitikai intézkedések megvitatása, amelyekre szükség lehet 3 konkrét célkitűzés eléréséhez.

Amelyek nevezetesen:

  • a napelemek terjedésének felgyorsítása keresletoldali intézkedések révén,
  • kínálati oldali intézkedések a megfizethető és fenntartható PV-termékek kínálatának feltárása érdekében, valamint
  • a napelemek telepítésével kapcsolatos társadalmi-gazdasági előnyök maximalizálásának lehetősége.

 

A 2022. április 12-ig nyitva tartó konzultációt az EB indítja el, miközben a megújuló energiaforrások részarányának 2030-ig 40%-ra való megduplázásának célja felé igyekszik haladni. Amely tervet egyesek azért kritizáltak, mert nem gondolják elég ambiciózusnak.

 

A nyilvános konzultációt, beleértve a válaszadás részleteit is, itt találod meg.

 

Tavaly az Európai Bizottság felvette a napenergia-gyártást aközé a 14 ipari ökoszisztéma közé, amelyet a szervezet igényekre szabott mechanizmusokkal szeretne támogatni. Ezt a kötelezettségvállalást akkoriban a SolarPower Europe kereskedelmi szervezet is pozitívan értékelte.

 

A napenergia-gyártási kapacitás Kínán és Délkelet-Ázsián kívüli létrehozására irányuló erőfeszítések közepette az olyan piacok, mint az Egyesült Államok és India politikai támogatást és pénzügyi ösztönzőket próbáltak megvalósítani a gyártólétesítmények számára, de Európában ezidáig nem történtek ilyen intézkedéseknek.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/european-commission-launches-consultation-ahead-of-solar-strategy-reveal/