Virágzik a villamosenergia-termelés Európában

A napenergia Európa-szerte virágzik, tavaly 27%-kal több energiát termelt, mint 2019-ben – derül ki az Ember energia-elemzőközpont új elemzéséből.

A napenergia jelenleg Európa villamosenergia-termelés  6%-át állítja elő, Spanyolországgal és Hollandiával a növekedés élén. A kontinens piacai pedig lefektetik a gyors terjeszkedés alapjait.

Az Európai Unió (EU) 27 tagállamának 2021-es valamint 2019-es villamosenergia-termelés összehasonlításával, az Ember European Electricity Review kimutatta, hogy a nap- és szélenergia először termelt több villamos energiát mint a gáz. A napenergia növekedése kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy átlépjük ezt a mérföldkövet, ahogyan a technológia „szárnyalni kezd”.

A szél- és napenergia együttesen az EU villamosenergia-termelésének 19%-át állította elő 2021-ben, szemben a 2019-es 17%-kal.

A villamosenergia-termelés húzó ágazatai

Az Ember elmondta, hogy az ellenkező állítások ellenére a szél- és napenergiára támaszkodni lehetett a kontinenst érintő a villamosenergia-árválság alatt. Amely a tavalyi év második felében kezdődött, a fosszilis gáz áremelkedésének felgyorsulásával. Az EU nap- és szélenergia-termelése 2021 második felében szeptember kivételével minden hónapban az addigi legmagasabb volt.

A jelentés kiemeli, hogy Spanyolország napelemes története más európai országok számára is követendő tökéletes iskolapélda. Mivel a napenergia-termelést a 2019-es 15 TWh-ról csaknem megkétszerezte a tavalyi 26 TWh-ra. A jelenlegi tervek szerint 2030-ra Spanyolország villamosenergia-termelésének közel 30%-át a napelemek biztosítják majd (a jelenlegi 10%-hoz képest).

Eközben, Hollandia energiaigényének csaknem 10%-át fedezte napenergiával 2021-ben, ugyanis 2019 óta 115%-kal növelte a termelést. Összességében Spanyolország és Hollandia adják Európa napenergia-növekedésének felét 2019 óta.

Az olyan piacokon elért haladás ellenére, mint például Lengyelország, Magyarország és Portugália, Olaszország napenergia-növekedése megtorpant, mondta az Ember. A stagnálás nagy része a tervezési jogok biztosításában bekövetkezett késések miatt történt meg.

Ám az olcsó napenergia Európa-szerte való megjelenésével, az elemző csoport azt mondta, arra számít, hogy több ország fogja növelni a napenergiával kapcsolatos ambícióit. Ilyen például Németország új koalíciós kormánya nyomán, amely 2030-ig bezárólag 200 GW-ot tűzött ki célul.

 

Forrás: Ember’s European Electricity Review 2022.

 

A fosszilis tüzelőanyagoknak lassan leáldozik

 

A jelentés megállapítja, hogy a fosszilis tüzelőanyagok az EU villamosenergia-termelésének 37%-át tették ki 2021-ben. Szemben a 2019-es 39%-kal, míg a megújulók szintén 37%-át, az atomenergia pedig 26%-át tették ki.

A napenergia térnyerése ellenére a széntermelés kivezetésének lassulása és az elegendő tiszta energia kiépítésének kudarca azt eredményezte, hogy az EU energiaszektorának kibocsátása kevesebb mint a felével csökkent a 1,5 C°-hoz szükséges mértékhez képest.

Míg történelmileg a szénenergiát az újabb, megújuló termelés váltotta fel, a gázárak emelkedése 2021 második felében azt volta maga után, hogy a megújuló energiaforrások ehelyett a fosszilis gázt váltották fel, ami azt jelenti, hogy a szénenergia mindössze 3%-kal csökkent 2019-ről 2021-re, szemben az előbbi két évben történt 29%-os csökkenéssel, mondta az Ember.

Charles Moore, az Ember európai vezetője szerint a jelenlegi gázválság „hatalmas figyelmeztető jel kellene hogy legyen”. „A 1,5 C°-os hőmérsékletváltozás elérhető közelségben tartása a megújuló energiaforrások számottevő növelését kívánja meg annak biztosítása érdekében, hogy 2035-re minden fosszilis tüzelőanyag kikerüljön a hálózatból. Most jött el a pillanat, hogy megduplázzuk az erőfeszítést Európa tiszta villamos energiára való átállásának érdekében.”

A növekedés szorgalmazása végett az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a kontinens napenergiájáról. Miközben folytatja a napenergia-stratégiájának még ebben az évben történő közzétételére irányuló előkészületeket.

Az elemzőközpont arra figyelmeztetett, hogy mivel a piaci árak azt jelzik, hogy a gázválság még legalább a következő két évben folytatódni fog, Európa éghajlat-politikai céljai veszélybe kerülhetnek, ha az országok nem gyorsítják fel a megújuló energiaforrások telepítését.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/solar-begins-to-soar-in-europe-as-generation-jumps-27-in-two-years-ember/