Bill Gates automatizált napelem-építő cégbe fektet be

Az egyesült államokbeli Terabase Energy start-up 44 millió USD-t szerzett a B sorozatú gyűjtési körében – amelyet többek között a Bill Gates tulajdonában álló Breakthrough Energy Ventures és a Prelude Ventures kockázatitőke-társaság vezet – hogy ösztönözze automatizált napelempark-építési technológiájának kereskedelmi forgalomba hozatalát.

A gyűjtés során a vállalat által felhalmozott teljes összeg 52 millió USD-ra emelkedett (az összeg 2020-ban 6 millió USD volt), és kifejezetten a „napenergia skálázhatóságának támogatására lesz felhasználva, egy digitális és robotizált automatizálási platform kiépítésével közüzemi méretű PV erőművek fejlesztéséhez, építéséhez és üzemeltetéséhez.”

A kaliforniai székhelyű vállalat azt nyilatkozta, hogy a gyűjtés lehetővé teszi majd a termékének „teljes mértékű kereskedelmi forgalomba hozatalát” 2023-ra.

 

Digitális platform a napenergia életciklus végigkövetésére

 

A Terabase elmondta, hogy „megépítette az első digitális platformot a közüzemi méretű napenergia projekt teljes életciklusának kezelésére”, és azt egy építőipari automatizálási rendszerrel kombinálta, annak érdekében hogy „teljesen átalakítsa a naperőművek telepítésének módszerét”.

A vállalat azt nyilatkozta, hogy „automatizált helyszíni gyára” éjjel-nappal folyamatosan tud műveleteket végezni, és jelentősen lerövidítheti a projektek építési idejét, csökkentheti a költségeket és magasabb építési minőséget biztosíthat, hozzátéve, hogy a folyamat „javítja a dolgozók egészségét és biztonságát” a modulok és acél alkatrészek kézi emelésére való szükség megszüntetésével.

„Az elmúlt években a napelem-ipar a napelemek és más hardverelemek technológiai fejlesztésére összpontosított, miközben a tervezési és kivitelezési eszközök és módszerek nagyrészt változatlanok maradtak” – mondta Carmichael Roberts, a Breakthrough Energy Ventures-től.

„Ez a befektetés igazolja elképzelésünket a napenergia gyors terawatt-léptékű kiépítéséről” – mondta Matt Campbell, a Terabase Energy társalapítója és vezérigazgatója, amely vállalat a PlantPredict nevű prediktív energiamodellező eszközt vásárolta meg az amerikai First Solar vékonyréteg-modulokat gyártó cégtől tavaly augusztusban.

„Ötven évbe telt, mire a világ kiépítette az első terawatt napelemet, de legalább 50 további terawatt építésére van szükségünk amilyen gyorsan csak lehet, annak érdekében hogy teljesítsük a globális szén-dioxid-mentesítési célokat” – tette hozzá Campbell.

Forrás: https://www.pv-tech.org/bill-gates-breakthrough-energy-ventures-invests-in-automated-solar-construction-company-terabase-energy/