Európa energiaválsága mélyül, az árak emelkednek

Az árak megállíthatatlanul emelkednek

Az amerikai LevelTen Energy 2021. harmadik negyedévi PPA árindex jelentése szerint Európa legversenyképesebb megújulóenergia-vásárlási megállapodási (PPA) ajánlatai 8%-kal emelkedtek. Összevetve az előző negyedévvel, Európa egyre súlyosbodó energiaválsága miatt.

Az árindex több mint 4000 nap- és szélenergia-árazási ajánlatot elemez 21 európai és észak-amerikai országból.

Az európai P25 index, a szél- és napenergia PPA-ajánlatok legalacsonyabb 25%-ának összesítése. Ez most jelenleg 48,68 €/MWh (56,40 USD/MWh), ami 3,59 euróval (4,16 USD) magasabb a második negyedévhez képest.

Míg Európa P25 napenergia PPA árak emelkednek (5,5%-kal), 44,73 €/MWh-ra növekedett, a nagyobb emelkedést a szélenergia okozta, amely 10,3%-kal 52,64 €/MWh-ra ugrott. Ennek oka részben a szélenergia PPA árak jelentős emelkedése Németországban és az Egyesült Királyságban (13,4%, illetve 16,1%). A növekvő tőkeköltségek és az ellátási lánc korlátai mindkét országban tovább növelték az európai energiaválság okozta nyomást.

A spanyol napenergia PPA árajánlatok stabilizálódtak, miután a kormány úgy döntött, hogy a megújulóenergia-termelés csökkentésével fékezi meg az elszabadult villamosenergia-árakat, aminek következtében a számos fejlesztő felfüggesztette a beruházásokat. Ennek ellenére továbbra is ez a kontinens legforgalmasabb piaca, a piaci ajánlatok 41,18%-ával – áll a jelentésben.

Olaszországban a napenergia PPA árak változatlanok maradtak. Az olasz kormány támogatásorientált megközelítést alkalmazott a nagykereskedelmi áremelkedés mérséklésére, ahelyett, hogy a megújulóenergia-bevételeket egyenesen korlátozná. Részben Olaszország megterhelő engedélyezési folyamatai miatt, az ország PPA-ajánlatainaknak piaci részesedése jelentős mértékben, az év eleji 31,3%-ról 10,7%-ra esett vissza a harmadik negyedévben.

Az ország állami energiaügynöksége azonban új megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos pályázatot írt ki, amely várhatóan 3312 MW kapacitású szél- és napenergiát oszt majd ki.

 

 Forrás:  https://www.pv-tech.org/europes-lowest-ppa-offers-jump-of-8-on-last-quarter-as-continents-energy-crisis-deepens/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!