Napelemes rendszer telepítéssel az energiaválság ellen

Az Európai Bizottság sürgeti a tagállamokat, hogy telepítsenek napenergiát az energiaválság kezelésére

 

Az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel a napelemek telepítését Európa növekvő villamosenergia-árainak kezelése érdekében. Illetve kiadott egy „eszköztárat” az árnövekedések rövid távú hatásainak kezelésére valamint a jövőbeli sokkokkal szembeni ellenálló képesség megerősítésére.

Kadri Simson, az EB energiaügyi biztosa az előző hét elején (október 13.) tartott sajtótájékoztatóján „kivételesnek” nevezte a jelenlegi európai helyzetet. Amely rekord szintre emelte az energiaárakat, ugyanakkor arra kérte a tagállamokat, hogy biztosítsák országaikat a jövőben a további sokkoktól.

Napelemes rendszer telepítésével a jövőbeli ársokkok ellen

 

„A tiszta energiára való áttérés a legjobb biztosíték a jövőbeli ársokkok ellen, és fel kell azt gyorsítani. Az EU továbbra is folytatja egy hatékony, magas megújulóenergia-részesedéssel rendelkező energiarendszer kifejlesztését” – mondta a Bizottság.

A tagállamokat arra szólították fel, hogy „fokozzák a beruházásokat a megújuló energiaforrásokba, a felújításokba és energiahatékonyságba. Valamint gyorsítsák fel a megújuló energiaforrások aukcióit és az engedélyezési folyamatokat”.

Európa legversenyképesebb villamosenergia-vásárlási megállapodás-ajánlatai 8%-kal nőttek negyedévről negyedévre a súlyosbodó energiaválság következtében, és az EB iránymutatásai azonnali intézkedéseket tartalmaznak a fogyasztók és a vállalkozások védelme érdekében a megújuló PPA-khoz való hozzáférésük támogatása révén.

Az EB arra is felszólította a tagállamokat, hogy „könnyítsék meg a megújuló PPA-khoz való szélesebb körű hozzáférést, és támogassák azokat kiegészítő intézkedésekkel”.

Claire Couet, a SolarPower Europe szakpolitikai igazgatója kifejtette, hogy „a napelemes PPA-k megvédik az európai iparágakat az árak ingadozásától”.Továbbá kijelentette, hogy az EB „javaslata a PPA-k fejlesztését támogató kiegészítő intézkedésekről nagyon pozitív, és gyorsan be kell vezetni azokat”.

A védekezés kulcsa nem csak a napenergia, hanem az energiatárolók kapacitásának növelése is

A széndioxid-mentes és rugalmas energiarendszert célzó intézkedések részeként az EB arra is kérte a tagállamokat, hogy „fejlesszék az energiatároló kapacitást, annak érdekében hogy támogassák a megújuló energiaforrások, köztük az akkumulátorok és a hidrogén részarányának növekedését”.

„A megújuló energiaforrásokba és az energiahatékonyságba történő beruházások nemcsak az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függést csökkentik, hanem megfizethetőbb nagykereskedelmi energiaárakat is biztosítanak, amelyek jobban ellenállnak a globális ellátási korlátoknak” – tették hozzá.

A SolarPower Europe vezérigazgatója, Walburga Hemetsberger szerint a jelenlegi válság egy „ébresztő” volt a kontinens számára.

„A napenergia, mint a legalacsonyabb költségű és legsokoldalúbb energiaforrás, már most is európaiak millióit szigeteli el az ársokkoktól” – mondta Hemetsberger. „Számításaink szerint a napelemes rendszer berendezésekkel rendelkező háztartások körülbelül 60%-ot takarítanak meg havi villanyszámlájukon ebben a villamosenergia-árválságban.”

„A tagállamoknak dedikált pályázatokat kell indítaniuk, és meg kell teremteniük a megfelelő árjelzéseket a napelem- és tárolóprojektek számára. Miközben ambiciózus innovációs politikákat kell folytatniuk annak érdekében, hogy a szükséges technológiákat beépítsék hálózatainkba” – tette hozzá Hemetsberger.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/european-commission-urges-members-to-deploy-solar-to-tackle-energy-crisis-releases-toolbox/