Marad a nettó fogyasztásmérés Floridában

Florida republikánus kormányzója, Ron DeSantis megvétózta az állam nettó fogyasztásmérési szabályozásait megváltoztató, sok vitát kiváltó törvényjavaslatot, amely jelentősen csökkentette volna a lakossági napelem előnyeit, és lehetővé tette volna a közművek számára, hogy további költségeket adjanak hozzá az ügyfelek energiaszámláihoz.

Fix költségek és a kedvezmények eltörlése várt volna Floridára

A floridai szenátus által eredetileg március 8-án elfogadott, HB 741-nek nevezett törvényjavaslat a lakossági napenergiát használó fogyasztók számára rögzítette volna a floridai közszolgálati bizottság által meghatározott átviteli és tartalék energiatermelés fix költségeit, valamint megszüntette volna a közmű villamosenergia-igényének csökkentésével kapcsolatos kedvezményeket. Továbbá, a tetőtéri napelemek tulajdonosai 2024-ig a jelenlegi kiskereskedelmi kamatláb szerint kaptak volna hitelt, majd a kamatlábak fokozatosan csökkentek volna, amíg a hitel 2029-től teljesen megszűnik. DeSantis szerint a HB 741 lehetővé tette volna a közművek számára, hogy „további díjakat szabjanak ki a lakossági napenergia-termelésből származó, a közüzemi becslést meghaladó bevételkiesésből származó bevételek megtérítésére” ez pedig tovább növelné azt a „pénzügyi válságot”, amelyet a floridaiak már most is éreznek az Egyesült Államokban tapasztalható magas infláció miatt. A Mason-Dixon legutóbbi közvélemény-kutatása kimutatta, hogy a floridaiak 84%-a túlnyomóan támogatja a tetőtéri napenergiát, valamint a demokraták 94%-a és a republikánusok 76%-a támogatja Florida jelenlegi nettó mérési rendszerét. A HB 741 megvétózásával DeSantis visszaküldte a törvényjavaslatot a floridai képviselőháznak, ahol tovább vitatják azt. Mind a képviselőházban, mind a szenátusban a szavazatok kétharmada kellene ahhoz, hogy megdöntsék DeSantis vétóját.

Miért jó ha marad a nettó fogyasztásmérés?

A floridai napenergia-ágazat melegen fogadta a vétót. „A tetőtéri napenergia ipar több mint 9000 floridait foglalkoztat, és minden floridai lakosnak szabadságot ad annak megválasztására, hogy hogyan termel és hogyan használ villamos energiát” – mondta Justin Vandenbroeck, a Florida Solar Energy Industries Association elnöke, amely korábban azt nyilatkozta, hogy a javasolt jogszabály 18 milliárd dollárnyi gazdasági tevékenységet veszélyeztetett volna. „(DeSantis) Azon döntése, hogy megvétózza ezt a törvényjavaslatot, lehetővé teszi iparunknak, hogy tovább növekedjen, és államunkban több lakástulajdonosnak adjon lehetőséget arra, hogy napenergiával csökkentse villanyszámláját.” Katie Chiles Ottenweller, a Vote Solar érdekképviseleti szervezet délkeleti igazgatója azt mondta, „nagy örömmel látja, hogy a kormányzó a fogyasztókat és az energiaszabadságot a monopólium haszonkulcsa elé helyezi”,és reméli, hogy a vétó „egyértelmű üzenetet küld arról, hogy a floridaiak napenergia-jogainak megtámadására tett kísérletek kudarcot vallanak”. A Solar Energy Industries Association (SEIA) a vétót „az energiaszabadság és Florida tiszta energiagazdasága érdekében elért jelentős győzelemnek” nevezte, és megjegyezte, hogy a törvényjavaslat „aláásta volna az állam növekvő tetőtéri napenergia piacát azáltal, hogy fokozatosan megszüntette volna a nettó fogyasztásmérést, és lehetővé tette volna, hogy a közművek potenciálisan korlátlan díjat számítsanak fel több ezer napenergia-fogyasztónak az államban.” A SEIA elnök-vezérigazgatója, Abigail Ross Hopper szerint a vétó azt jelzi, hogy „Florida energiagazdasága nyitott az üzletre”, és az államot „az ország egyik leggyorsabban növekvő napenergia-piacának” minősítette.   Forrás: https://www.pv-tech.org/major-win-for-solar-pv-as-florida-governor-vetoes-net-metering-changes/