Nagy stratégiai partnerség az indiai napelem piacon

Az indiai független energiatermelő (IPP) Azure Power 12,9 millió USD-t fektetett be a Premier Energies napelemeket gyártó cégbe, valamint a helyi PV-modul-ellátását is vállalattól szerzi be.

Az Azure megállapodott abban, hogy a következő négy évben akár 600 MW napelem modult vásárol a Premiertől, amely a vállalat szerint 1,25 GW modulgyártási kapacitással rendelkezik.

Az Azure emellett 12,9 millió USD-t is befektet a vállalatba – részvényjegyzés és átváltható kötvények formájában –, ami támogatja a Premiert egy 1 GW-os cella- és modulgyártási projekt létrehozásában Indiában.

A stratégiai partnerség részleteiről

Chiranjeev Saluja, a Premier Energies ügyvezető igazgatója úgy jellemezte az ügyletet, mint olyan „stratégiai partnerség”, amely „első a maga nemében” egy IPP és egy napelemgyártó között Indiában.

„A kínálat hosszútávú láthatósága fontos tényező vállalkozásunk kockázatcsökkentése szempontjából. A Premier az ország egyik legfejlettebb, legkorszerűbb napelemcella és modul vonalát üzemelteti, és mi örömmel működünk együtt a vállalattal” – mondta Alan Rosling, az Azure Power elnöke.

A 2030-ra kitűzött 450 GW-os megújulóenergia-kapacitási cél elérése érdekében dolgozva India napenergia-ágazata azonban ellenszéllel néz szembe, az indiai gyártású napelem-modulok iránti kereslet hirtelen növekedésével, miután az ország kormánya 40%-os vámot vezetett be az importált napelem-modulokra és 25%-ot a cellákra.

Ezt az alapvámot (BCD), valamint a gyártókat támogató, termeléshez kapcsolódó ösztönzőket vezették be a hazai gyártású termékek vásárlásának ösztönzése érdekében Modi miniszterelnök „Made in India” kezdeményezése alapján. A szabályozás azonban nem maradt negatívumok nélkül.

A modulköltségek folyamatos emelkedése veszélyezteti a 25 GW indiai napenergia-projekt gazdaságosságát – amelyekből 5 GW nagy kockázatnak van kitéve –, és az érdekelt felek arra figyelmeztettek, hogy emelik a napenergia-projektek tarifáit, ha a helyzet nem enyhül.

A múlt héten azonban India energiaügyi minisztere, RK Szingh nyilvánosan ellenállt a BCD módosítására irányuló felhívásoknak, és kijelentette, hogy „nem akar semmilyen kínai importot”.

Forrás: https://www.pv-tech.org/azure-power-strikes-first-of-its-kind-strategic-partnership-with-investment-in-solar-manufacturer/

Scroll to Top