Tovább nő az úszó napelemek létszükséglete

Az úszó, vagy lebegő napelem-rendszereket szolgáltató Ocean Sun arra készül, hogy növelje technológiája közüzemi szintű alkalmazását, miközben vezetése bővebb szabályozási keret megfogalmazására szólítja fel az illetékeseket az úszó PV szegmensben rejlő lehetőségek kiaknázásához.

A vállalat olyan lebegő energiarendszert hozott létre, amely polimer membránra szerelt napelemeket tartalmaz, és az innovációt számos kísérleti projekt során telepítették olyan országokban, mint például Albánia és a Fülöp-szigetek.

A cég már korábban is szembesült a szabályozási akadályokkal, amikor rendszereit hazai piacán, Norvégiában akarta telepíteni. „Sok különböző ügynökség vesz részt a folyamatban, amelyek soha nem foglalkoztak a lebegő napenergiával, ezért az évekbe telhet. Ezt helyre kell hozni” – mondta Alexander Telje kereskedelmi vezérigazgató.

Az Európai Unió napelem-kiépítési céljainak felgyorsításával a háttérben, Telje felszólította a kormányokat, hogy szintén gyorsítsák fel az engedélyezési folyamatot a lebegő napelemek építését tekintve Európa-szerte. „Nem a pénz, nem a projekt, hanem tulajdonképp a szabályozási keret az ami visszatart bennünket” – mondta Telje a PV Technek.

Az EU napenergia-stratégiája, amelyet május elején tettek közzé a REPowerEU-terv mellett, arra szólítja fel a szervezet országait, hogy „radikálisan fokozzák a sebességet” a napelemek kiépítése terén, annak érdekében, hogy 2030-ra elérjék az 740 GWdc-t.

Ma már nem elegendő a napenergia hagyományos felhasználása

A közüzemi léptékű PV-projektek bővülésével – amelyek egyre gyakrabban szembesülnek földhasználatért való versengéssel, és a lakossági elfogadottsággal kapcsolatos kihívásokkal -, a napenergia-stratégia felhívja a figyelmet az „innovatív alkalmazási formák” lehetőségére, amilyenek például az agrofotovoltaikus rendszerek és az úszó napenergia.

„A vízi napelemes létesítmények hatalmas lehetőségeket rejtenek magukban” – olvasható a stratégiában, amely emellett kiemelte annak lehetőségét is, hogy a vízerőmű-gátak által létrehozott mesterséges tavak felszínét lebegő PV telepítésére használják fel.

Az úszó napelemek vízenergiával való együttes elhelyezése „teljesen kézenfekvő, mivel az egész rendszer egy akkumulátorként működik” – mondta Telje.

Az Ocean Sun tavaly egy 500 kW-os úszó PV projektet épített meg egy, a Statkraft norvég energiaóriás tulajdonában lévő albániai vízerőmű területén, együttműködésük részeként, amelynek keretében összesen 2 MWp úszó napelemet telepítenek majd a helyszínen.

2020-as kezdeti nyilvános ajánlattétele után, melynek célja a növekedését finanszírozó tőke biztosítása volt, az Ocean Sun több földrajzi területen is nagyobb hangsúlyt fektet a projektek fejlesztésére, illetve ésszerűsíti ellátási láncát a kisebb rendszerekről a közüzemi méretűekre való áttérésük elősegítése érdekében.

Az MP Quantum Group fejlesztő vállalattal kötött partnerség célja, hogy az elkövetkező években több úszó napelem-berendezést is telepítsenek Görögországban és Cipruson.

A DNV által végzett rendszerdesign-ellenőrzések mellett az Ocean Sun teszteket végzett a TÜV Rheinland és a GCL System Integration Technology együttműködésével is, amelyek során az utóbbi napelempaneljeit sós vízbe merítették a garanciák biztosítása érdekében. „A biztosításhoz és a bankképességhez ezeknek a dolgoknak rendben kell lenniük” – mondta Telje.

Hozzátette azt is, hogy az Ocean Sun hamarosan eléri azt a pozíciót, hogy emelni tudja a modulok beszerzését az elsődleges gyártóktól, és több közüzemi méretű erőművet telepítsen. „Úgy gondolom, hogy jelentős ugrást fogunk tapasztalni a kiépítéseket illetően.”

Forrás: https://www.pv-tech.org/ocean-sun-calls-for-faster-floating-pv-permitting-eyes-utility-scale-projects/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!