Új napelem-hatékonysági rekord dőlt meg

A Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE) kutatói új, 47,6%-os napelem-hatékonysági rekordot állítottak fel.

A kutatók elmondták, hogy a négy félvezető-átmenettel rendelkező cella hatékonysága 46,1%-ról 47,6%-ra nőtt 665 napos koncentráció mellett a tandemcella szerkezetére felvitt négyrétegű tükröződésgátló bevonat fejlesztésének köszönhetően. Ez csökkentette az ellenállási veszteségeket és a visszaverődést a cella elülső oldalán.

Ennek a napelemnek a rétegszerkezetét még 2016-ban fejlesztették ki a francia Soitec félvezető-gyártó céggel, a felső tandem napelemcella gallium-indium-foszfidból (GaInP) és alumínium-gallium-arzenidből (AlGaAs) készült, és egy gallium-indium-arzenid-foszfidból (GaInAsP) és gallium-indium-arzenidből (GaInAs) készült alsó tandem napelemcellához csatlakozik.
hatékonysági rekord

Az új, négy félvezető-átmenetes napelem rekord, 47,6%-os hatékonyságot ért el 665 nap koncentrációjával.

Kép: Fraunhofer ISE.

A hagyományos szilícium napelemek csak 1200 nanométeres hullámhosszig képesek elnyelni a napfényt, de a Fraunhofer ISE rekordot döntő napelemének sikerült a széles tartományt 1780 nanométerig bővítenie.

A siker elérése csupán két évvel azután történt, hogy a Fraunhofer elindította az „50 Százalék” projektet, amelynek célja egy 50%-os hatásfokú napelem fejlesztése, és csak egy évvel azután, hogy megnyitotta új, magas hatékonyságú napelemekkel foglalkozó központját, mondta Frank Dimroth, a Fraunhofer ISE III-V fotovoltaikus és koncentrátortechnológiai osztályának vezetője.

„Kutatásunk során arra törekszünk, hogy a koncentrált fotovoltaikát még hatékonyabbá és versenyképesebbé tegyük, mivel úgy gondoljuk, hogy ez a megújuló villamosenergia-termelés legfenntarthatóbb formája” – tette hozzá Dimroth.

Forrás: https://www.pv-tech.org/fraunhofer-ise-four-junction-solar-cell-claims-47-point-6-percent-efficiency-record/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!