Veszélyben a nettó nulla célkitűzés?

COP26: A nap- és szélenergia- szervezetek összefognak, az ambiciózusabb célkitűzések szorgalmazása érdekében

 

A Globális Napenergia Tanács (GSC) és a Globális Szélenergia Tanács (GWEC) összefogott, hogy a kormányokat ambiciózusabb energiaátmeneti cselekvési tervek végrehajtására ösztönözzék. Mivel arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenlegi politikák nem elégségesek a 2030-as nettó nulla célkitűzések teljesítéséhez.

 

A szél- és napenergia-ipar magánvállalatait és egyesületeit képviselő két testület létrehozta a Global Renewable Energy Alliance-t (GREA). Azért, hogy elősegítse az „együttműködést, a tudáscserét és a közös érdekérvényesítést”.

 

Egy közös tanulmányukban a szervezetek megállapították, hogy 2030-ra 29%-os lesz a hiány az előrejelzett megújuló energiaforrások kapacitásában. Ahhoz, hogy a Föld felmelegedését 1,5 Celsius-fok alatt tartsák, és megvalósítsák a nettó nulla 2050-re való elérését.

Nagy elvárások és a valóság találkozása

 

A GREA rámutatott arra a tényre, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) és a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) által az év elején közzétett tervek szerint 2050-re a szél- és a napenergiának a globális villamosenergia-termelés 70%-át kell kitennie.

 

Ennek elérése érdekében a testületek felszólították a világ vezetőit a COP26-on, hogy növeljék a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos ambícióikat NDC-iken (nemzeti szinten meghatározott hozzájárulásaikon) keresztül. Úgy, hogy azok tükrözzék a szükséges magasabb kapacitási célokat, tiltsák be az új szénbefektetéseket. Továbbá iktassanak be egyszerűsített engedélyezési rendszereket a projektek lemorzsolódási arányának csökkentése érdekében. Valamint kötelezzék el magukat a tisztaenergia-infrastruktúra gyors kiépítése mellett, beleértve a hálózatokat és az átviteli rendszereket.

 

„Sokan a 2050-re elérendő nettó nulla célkitűzésre összpontosítanak, de be kell hoznunk a 2030-ig tervezetthez képesti dekarbonizációs lemaradásunkat. Ha szem előtt akarjuk tartani a 1,5 fokos célt, és 2030 már valóban épp csak egy saroknyira van”. Mondta Gianni Chianetta, a GSC vezérigazgatója.

 

„A 29%-os deficit hiányzó NDC és a hosszútávú nettó nulla célkitűzéseket jelent, ami pedig azt jelenti, hogy nem sikerül sikeresen kezelni a klímavészhelyzetet” – mondta Ben Backwell, a GWEC vezérigazgatója.

A nulla nettó célkitűzés elérésének kulcsa a napelemes rendszerekben rejtőzik

A napenergia ma a világ számos részén a legolcsóbb energiaforma, de a világjárványt követően növekvő keresletet gyakran fosszilis tüzelőanyag-termeléssel elégítik ki.

Nem kivétel ez alól a magyarországi piac sem. Ahol számos pályázati lehetőséggel támogatják mind a vállalatok, mind pedig a lakosság azon törekvéseit hogy kedvezményesen napelemes rendszert telepíthessenek ingatlanjukra, ezáltal kiváltva a magas villanyszámlákat és támogassák a fenntartható életmódot.

Ilyen támogatási lehetőség a 100 %-os támogatás, melynek első benyújtási időszaka 2021. december 6-án kezdődik az egyes megyékben. Te se maradj le róla!

Forrás: https://www.pv-tech.org/cop26-solar-and-wind-trade-bodies-unite-to-push-for-more-ambitious-targets/