Új vékonyréteg-napelem gyár épül Olaszországban

44 millió USD-t ítéltek a Midsummernek az olaszországi vékonyréteg-gyár terveinek támogatására

 

A svéd vékonyréteg-napelem gyártó Midsummer nagyjából 38 millió euró (44 millió USD) értékű pénzügyi ösztönzőket kap egy 50 MW-os gyár felépítéséhez az olaszországi Bariban.

 

Az olasz hatóságok október 30-án megerősítették, hogy az ösztönzőket támogatások, valamint kedvezményes kölcsönök formájában biztosítják. Melyek a teljes 66 millió eurós (76,5 millió USD) projektberuházás 35%-át, illetve 23%-át teszik majd ki. A „kedvezményes kölcsönöket” az olasz állam befektetési részlege, az Invitalia biztosítja.

 

A Midsummer már megvásárolta a dél-olaszországi Bariban található üzemet, és most megkezdheti annak felszerelését és a személyzet toborzását.

Európa legnagyobb vékonyréteg-napelem gyára lesz

Az üzem, amely várhatóan a jövő év nyarán kezdi meg vékonyréteg-napelem-tetőinek gyártását, az első svéd projekt, amely bekerült Olaszország 190 milliárd eurós (220 milliárd USD) uniós támogatású helyreállítási tervébe.

 

„Nagyon örülünk, hogy megkaptuk ezeket a rendkívül előnyös támogatásokat” – mondta Sven Lindström, a Midsummer vezérigazgatója. „Ezzel megtízszerezzük maximális gyártási kapacitásunkat, és az elkészült gyárral a Midsummer Európa legnagyobb vékonyrétegű napelemgyártója lesz.”

 

A gyár teljes egészében a Midsummer Italia leányvállalat tulajdonában lesz, és a cég vékonyrétegű napelemes tetőtermékét fogja gyártani. Elsősorban a dél-európai piacra, amelyre az idei év harmadik negyedévében a skandináv országokban 500 százalék feletti növekvő kereslet volt tapasztalható.

 

Az európai napenergia-gyártás az utóbbi időben sok vita tárgya volt. Különösen a háttérben zajló, ellátási láncot érintő illetve logisztikai problémákkal, amelyek zavart okoztak a PV-termékek globális ellátásában. A finanszírozást a belföldi napenergia-gyártás felfutásának fő akadályaként említik Európában, mivel az upstream létesítményeket a finanszírozók gyakran kockázatosabb befektetésnek tekintik, mint a downstream projekteket.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/midsummer-awarded-us44m-to-support-italy-thin-film-factory-plans/

 

Scroll to Top