Napelemes rendszerek – megbízhatóság mindenek előtt!

Egyre fontosabb a minőségre hajtani a napelemes rendszerek terén is!

Sajnos a napelemes rendszerek egyre szélesebb körű elterjedése mellett az is igaz, hogy egyre több jobb esetben legalább olcsó, de cserébe silány szolgáltatás is felüti fejét a piacon. Szerencsére egyre nívósabb technológiák és márkák is képviseltetik magukat a napelemes rendszerek piacán, azonban a választás a vásárlók kezében van.

Most összeszedjük, azokat a hibákat, amiket nálunk nem valószínű, hogy felfedezel, ráadásul garanciát is vállalunk arra, hogy ne érhessen kellemetlen meglepetés. Érdemes átfutni a szempontokat, és ezek alapján valódi, megbízható szakértőt választani a napelemes rendszer kivitelezéshez. Továbbá felhívjuk a figyelmet arra is, hogy cégünk a pályázatok előkészítésétől egészen a kulcsrakész állapotig végig kísérjük ügyfeleinket hosszú évek óta. Így aztán könnyen lehet, hogy egy ajánlat, egy konzultáció során hasznos információkkal szolgálhatunk!

Min ne spórolj, ha napelemes rendszert szeretnél?

Először is fontos, hogy a szakmunka árán, különösen egy ilyen speciális területen, nem tanácsos spórolni. Persze egy csillagászati és egy elérhető ár között nem biztos, hogy óriási minőségbeli különbségek is vannak. Bizonyos szinten viszont bűzlik, ha valami feltűnően olcsó, netán ingyenes, a konkurencia ajánlataihoz képest. Maradjon is hihetetlen, vagy vállaljuk a kockázatot is. A napelemes rendszerek szerelése ugyanis még nem egy konkrét szakma (jelenleg).

Az viszont jellemző, hogy egy OKJ-s képzés keretein belül arányaiban nagyon kevés szó esik a napelemes rendszerekről, különösen a modern megoldásokról. Továbbképzések ugyan adódnak, és ezeken mindenképp érdemes is részt vennie annak, aki komolyan foglalkozik ezzel. A legjobb ajánlólevél azonban az, ha akár különböző területekről, de átlagban egy hosszabb távú tapasztalattal rendelkezik a cég. Hiszen a kezdőmunkatársak is remek munkára képesek, amennyiben megfelelő mentorálási háttérből érkeznek.

Megoldod okosban?

Az okos, házilagos, gyors és olcsó megoldások szintén nem értelmezhetők úgy, mint mondjuk egy bútor átfestésénél, vagy a fal tapétázásánál. Persze itt is szembetűnő lehet a profi és az amatőr közti különbség, viszont komoly veszélyeket nem hordoz magában egy kis esztétikai hiba.

A napelemes rendszerek és ezek szakszerűtlen, hibás kivitelezése azonban végzetes veszélyeket rejtegethet magában. Sérülés, és balesetveszélyes lehet, illetve gazdasági szempontból is kevésbé megtérülő, ha hamar elromlik. Arról már ne is beszéljünk, ha például garancia sem jár rá az önálló és szakszerűtlen telepítés miatt. Utólag nem, hogy spórolunk egy ilyen magánakcióval, hanem a többszörösét fizethetjük vissza pár éven belül.

Néhány baklövés a való életből, ha napelemes rendszerek érdekelnek!


Rosszul földelik a rendszert, kimarad a túlfeszültségvédelem, felcserélődnek a polaritások, elbaltázzák az inverter beszerelését, vagy például az egész elképzelés hibás. Értjük ez alatt, hogy már a tervezéskor, beszerzéskor hamis álmokat ringatnak azok, akiknek nem megfelelő mennyiségű, teljesítményű panelt, rosszul elhelyezett, lelógó paneleket telepítenek. Hiszen ilyenkor még a legtűzőbb napsütésben sem lesz olyan hatékony (és biztonságos sem) a rendszer, mint profi kivitelezés esetén. Körülbelül olyan ez, mintha a vadi új telefonunkat árokásásra használnánk, majd csodálkozunk, hogy nem funkcionál megfelelően.

Senkit sem szeretnénk kioktatni, vagy megrémiszteni, az azonban biztos, hogy legyenek nagyon figyelmesek! Jól meg kell válogatni, hogy mi az a tapasztalat, az a referencia, az a szakember, aki a számunkra valóban megtérülő rendszereket fogja létrehozni, hogy nyugodtan és elégedetten végezhessünk a felújítást.

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!