Milyen tényezőket kell figyelembe vennünk, a napelem méret kiválasztásakor

A napelem telepítése előtt, már a tervezés során tisztában kell lennünk azzal, hogy mekkora méretű rendszerre van szükségünk. Könnyen lehet ugyanis, alábecsüljük vagy túlbecsüljük a rendszert. Ezért kell minden lehetséges tényezőt figyelembe venni. Megmutatjuk, milyen szempontokra kell feltétlenül odafigyelned a megfelelő méret érdekében.

Mielőtt elkezdenénk számolni, a következőt kell tennünk:

Meg kell vizsgálni a napelem teljesítményét és működését. Emellett vállalatunk energiafogyasztását is szem előtt kell tartani.

Arra is érdemes gondolni, hogy vannak bizonyos időszakok, amikor többletfogyasztásra fog sor kerülni és az is előfordulhat majd, hogy a napelem panelek kevesebb energiát fognak termelni.

Ezért is lényeges, hogy milyen méretet választunk

 

Ha a szükségesnél kisebb rendszert részesítünk előnyben, akkor a panelek kevesebb napenergiát fognak termelni, ami által a rendszer képtelen lesz fedezni az elektromos fogyasztást.

Amennyiben a napelem méret túl nagynak bizonyul és túlméretezzük a rendszert, akkor meg fogja haladni az elvárt teljesítményt, és indokolatlanul adunk ki nagyobb összeget, hiszen kevesebb panellel is lehetne fedezni a villamos energia igényünket.

Vizsgáljuk meg közelebbről, hogy milyen tényezőkre kell odafigyelnünk a napelemes rendszer méretezése során.

1. Mennyi villamos energiát fogyasztunk?

 

Vissza kell tekintenünk az elmúlt 12 hónapra, tehát meg kell vizsgálni, hogy éves szinten mennyi áramot fogyasztunk. Ebben az elektromos számlák nyújthatnak segítséget.

Mit tegyünk, ha nem férünk hozzá minden számlához?

Akkor egy havi számlával végezzük el a számítást és a legnagyobb összegű számlát szorozzuk meg tizenkettővel. Az eredmény alapján pedig már tudunk egy kis kalkulációt végezni.

Természetesen egy átlagosan több kilowattot használó épületnek nagyobb napelemes rendszerre van szüksége, mint egy hasonló, alacsonyabb fogyasztású épületnek.

2. Milyen elektromos eszközöket szeretnénk vásárolni a jövőben?

 

Ez a kérdés már a jövőre vonatkozik, a cégünk várható kiadásairól. Azokról a kiadásokról, amihez majd elektromos áram szükségeltetik.

Ezen a ponton javasolt számba venni, hogy milyen gépeket, berendezéseket szeretnénk a közeljövőben vásárolni, ami meghatározhatja a fogyasztásunkat.

Ilyen lehet pl. egy klímaszerkezet vagy egy olyan gép, aminek a működtetéséhez villamos energia szükségeltetik.

Ha tehát ezek a kiadások valósak lehetnek, akkor mindenképp nagyobb teljesítményű rendszerre lesz szükségünk és az alapján kell a tervezést is megvalósítani.

3. Milyen a napelem panel minősége?

 

Megkülönböztetünk polikristályos és monokristályos típusokat.

A legnépszerűbbek a monokristályos panelek, amelyek 15-18%-os hatásfokkal, kimagaslóan teljesítenek.

A paneleknél érdemes ugyanakkor a garanciális időszakot megvizsgálni:

A teljesítménygarancia például arra vonatkozik, hogy a paneleknek illik hozniuk 25 év múlva is az eredeti kapacitás 80%-át.

A gyártó megbízhatósága, elismertsége döntő tényező.

Csak olyan márkát válasszunk, ami hosszú garanciát ígér és a nemzetközi napelem piacon is megbízható gyártónak számít.

4. Milyen a napelem dőlésszöge és tájolása

 

A napelemek elhelyezésénél két fontos szempontot kell figyelembe vennünk. Ez a dőlésszög és a tájolás kérdése.

Az optimális dőlésszög általában 35-40 fok a vízszinteshez képest, tájolást tekintve pedig a déli számít a legjobbnak, leghatékonyabbnak.

Ez a dőlésszög és tájolás a teljes szezon gyengébb hónapjaiban is optimális hatásfokra képes.

A tájolás kapcsán eltérhetünk akár keleti vagy nyugati irányba is. A szakemberek az északi tájolást egyáltalán nem támogatják.

Ha nem megfelelő a tájolás vagy időszakos árnyékhatással kell számolnunk (pl. kémény), akkor teljesítményoptimalizálót lehet alkalmazni.

5. Hova fogjuk elhelyezni a napelem rendszert?

 

A napelemek elhelyezése legtöbb esetben cseréptetőre történik.

Ugyanakkor a rendelkezésre álló terület megszabhatja a napelem rendszer méretét, ezért ilyen esetben magas hatásfokú elemek alkalmazását lehet szem előtt tartani.

A tetőnél még kulcskérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy beépítsük napelemekkel? Tehát olyan tetőszerkezetre van szükség, ami bírja a terhelést.

Persze, szóba jöhet lapos tetőre vagy a földre történő telepítés is.

Pala kivételével szinte minden átlagos tetőre telepíthető napelem.

Kizáró tényező továbbá pl. az extrém dőlésszög +75 fok, a gyenge állapotú tető (ahol már a tetőlécek is hajlottak, korhadtak).

Ha pedig lapos tetőről és nagyobb rendszerről van szó, akkor mindenképp kell statikai szakvizsgálat, hogy a födém elbírja-e a pluszterhet.

6. Milyen invertert válasszunk?

 

A napelem rendszerek meghatározó eleme az inverter, ami a napelemek által termelt egyenáramot alakítja át a hálózatban lévő váltakozó árammá.

Miért olyan fontos az inverter?

Mert ennek az elektromos eszköznek a hatásfoka befolyásolja az egész rendszer összteljesítményét is. Számos inverter van a piacon, minőségben és árban is adódnak közöttük különbségek.

Néhány ember inkább a spórolásra koncentrál, és inkább az olcsóbb invertereket választja. Azonban fontos tudni, hogy ezek az olcsóbb inverterek gyakran elmaradnak a drágább, megbízhatóbb és a piacon is elismert vetélytársaiktól tartósság és működés szempontjából.

A napelem paneleknél arra kell figyelmet fordítani, hogy a számuk ne haladja meg azt a mennyiséget, amivel fedezni lehet a villamos energia fogyasztást. Az invertereknél azonban a túlméretezésről is lehet szó, ha szeretnénk később bővíteni a rendszert.

Az inverter általánosságban 30-50%-kal túlterhelhető.

Az inverterekre átlagosan 10 év garanciát vállalnak a gyártók, így ezeknek az elektromos berendezéseknek az élettartama átlagosan 10-15 év.

7. Mi befolyásolja még a napelem rendszer évi termelését?

 

Nagy hatással van a teljesítményre az elhelyezés és a tájolás mellett a vezetékezés, az árnyékoltság, a már említett inverter hatásfoka, a környezeti hőmérséklet és a beeső napfény intenzitása és időtartama.

A napelemek teljesítményét csökkentheti még a légköri szennyeződés (por és szmog), de nagy jelentősége van olyan időjárási tényezőknek, mint a pára, a hó, a köd, a felhőzet vagy éppen a felmelegedés is.

A napelem rendszer megtérülése

 

Mitől függ a megtérülés?

Attól, hogy mennyiért vesszük az áramot, illetve milyen esetleges extra költséget von maga után a telepítés.

A méretgazdaságosságnak itt is nagy szerepe van.

Egy 1 kWp-es rendszer arányosan sokkal drágább lesz, mint például egy 4 kWp-es.

Pl. egy 6 kWp rendszer 4-5 év alatt már megtérülhet, míg a solarpanelek garantált élettartama legalább 25-30 év. Ekkor még legalább 80%-os hátasfokkal fognak termelni.

Vállalatok számára pedig jelenlegi villamos áram árak mellett 2-5 év alatt térülhet meg a befektetés.

Összegzés – A napelem méret kiválasztásának szempontjai

 

Amikor szeretnénk meghatározni a napelem rendszer méretét, akkor több tényezőre is oda kell figyelnünk, hiszen ezek befolyásolják a paraméterek meghatározását és természetesen a napelem működését is.

Ezeket a tényezőket érintettük:

  1. A villamos energia fogyasztása.
  2. A napelemes rendszerhez szükséges termékek.
  3. A napelem panel minősége.
  4. A napelem dőlésszöge és tájolása.
  5. A napelem rendszer elhelyezése.
  6. Az inverter minősége.
  7. A napelem rendszer évi termelését befolyásoló egyéb tényezők.

A napelem méret meghatározásánál tehát nélkülözhetetlen, hogy tisztában legyünk a napelem teljesítményével és működésével. A fenti tényezők figyelembevételével pedig ki tudjuk számolni, hogy mekkora napelemes rendszerre van szükségünk.

Amennyiben szeretnéd, hogy szakértő csapat segítsen a megfelelő méretű és minőségű napelemes rendszer határidőn belüli telepítésében (a tervezéstől a kivitelezésig nyújtunk segítséget), akkor keress bennünket bátran!