Milyen tényezőket kell figyelembe vennünk, a napelem méret kiválasztásakor

A napelem telepítése előtt, már a tervezés során tisztában kell lennünk azzal, hogy mekkora méretű rendszerre van szükségünk. Könnyen lehet ugyanis, alábecsüljük vagy túlbecsüljük a paramétereket. Ezért kell minden lehetséges tényezőt figyelembe venni. Megmutatjuk, milyen szempontokra kell feltétlenül odafigyelned a megfelelő méret érdekében.

Mielőtt elkezdenénk számolni, a következőt kell tennünk:

Meg kell vizsgálni a napelem teljesítményét és működését. Ugyanakkor vállalatunk energiafogyasztását is szem előtt kell tartani.

Arra is érdemes gondolni, hogy vannak bizonyos időszakok, amikor többletfogyasztásra fog sor kerülni és az is előfordulhat majd, hogy a napelem panelek kevesebb energiát fognak termelni.

Ezért is lényeges, hogy milyen méretet választunk

Ha a szükségesnél kisebb méretet részesítünk előnyben, akkor a panelek kevesebb napenergiát fognak termelni, ami által a rendszer képtelen lesz fedezni az elektromos fogyasztást, vagyis továbbra is fizetni kell az áramért.

Amennyiben a napelem méret túl nagynak bizonyul és túlméretezzük a rendszert, akkor meg fogja haladni az elvárt teljesítményt, és indokolatlanul adunk ki nagyobb összeget, hiszen kevesebb panellel is lehetne fedezni a villamosenergia igényünket.

Vizsgáljuk meg közelebbről, hogy milyen tényezőkre kell odafigyelnünk a napelemes rendszer méretezése során.

1. Mennyi villamos energiát fogyasztunk?

Vissza kell tekintenünk az elmúlt 12 hónapra, tehát meg kell vizsgálni, hogy éves szinten mennyi áramot fogyasztunk. Ebben az elektromos számlák nyújthatnak segítséget.

Fontos: a valós fogyasztási értékekre van szükség, tehát nem az átalánydíjjal kell számolni, hanem az egyes hónapok eltérései számítanak.

Mit tegyünk, ha nem férünk hozzá minden számlához?

Akkor egy havi számlával végezzük el a számítást és a legnagyobb összegű számlát szorozzuk meg tizenkettővel. Az eredmény alapján pedig már tudunk egy kis kalkulációt végezni.

Természetesen egy átlagosan több kilowattot használó épületnek nagyobb napelemes rendszerre van szüksége, mint egy hasonló, alacsonyabb fogyasztású épületnek.

2. Milyen elektromos eszközöket szeretnénk vásárolni a jövőben?

Ez a kérdés már a jövőre vonatkozik, a cégünk várható kiadásairól. Azokról a kiadásokról, amihez majd elektromos áram szükségeltetik.

Ezen a ponton javasolt számba venni, hogy milyen gépeket, berendezéseket szeretnénk a közeljövőben vásárolni, ami meghatározhatja a fogyasztásunkat.

Ilyen lehet pl. egy klímaszerkezet vagy egy olyan gép, aminek a működtetéséhez villamos energia szükségeltetik.

Ha tehát ezek a kiadások valósak lehetnek, akkor mindenképp nagyobb teljesítményű rendszerre lesz szükségünk és az alapján kell a tervezést is megvalósítani.

3. Milyen a napelem panel minősége?

Megkülönböztetünk polikristályos és monokristályos típusokat, ám az éves teljesítményüket megvizsgálva nem kapunk ennek alapján figyelemre méltó különbséget.

Amire azonban mindenképp figyelni kell, az a gyártó. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen termékekről van szó.

Csak olyan márkát válasszunk, ami hosszú garanciát ígér és a nemzetközi napelem piacon is komoly tényezőnek számít.

Mivel a gyártási technológia is korszerűsödik, ezért egyre nagyobb teljesítményre képesek a minőségi panelek. Mindez azt jelenti, hogy kevesebb tetőfelületre lesz szükségünk ahhoz, hogy a vállalatunk villanyszámláját lenullázhassuk.

4. Milyen a napelem dőlésszöge és tájolása?

A napelemek elhelyezésénél két fontos tudnivalóval szembesülhetünk. Ez a dőlésszög és a tájolás kérdése.

Az optimális dőlésszög általában 35-40 fok a vízszinteshez képest, tájolást tekintve pedig a déli számít a legjobbnak, leghatékonyabbnak.

Ez a dőlésszög és tájolás a teljes szezon gyengébb hónapjaiban is optimális hatásfokra képes.

A tájolás kapcsán eltérhetünk akár keleti vagy nyugati irányba is. A szakemberek az északi tájolást egyáltalán nem támogatják.

5. Hova fogjuk elhelyezni a napelem rendszert?

A napelemek elhelyezése legtöbb esetben cseréptetőre történik. Általános szempont, hogy olyan tetőfelületet válasszunk, amire nem vetődik az árnyék.

Ugyanakkor a rendelkezésre álló terület megszabhatja a napelem rendszer méretét, ezért ilyen esetben magas hatásfokú elemek alkalmazását lehet szem előtt tartani.

A tetőnél még kulcskérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy beépítsük napelemekkel? Tehát olyan tetőszerkezetre van szükség, ami bírja a terhelést.

Persze, szóba jöhet lapos tetőre vagy a földre történő telepítés is.

6. Milyen invertert válasszunk?

A napelem rendszerek meghatározó eleme az inverter, ami a napelemek által termelt egyenáramot alakítja át a hálózatban lévő váltóárammá.

Miért olyan fontos az inverter?

Mert ennek az elektromos eszköznek a hatásfoka befolyásolja az egész rendszer összteljesítményét is. Számos inverter van a piacon, minőségben és árban is adódnak közöttük lényeges különbségek.

Vannak olyanok, akik a spórolásra helyezik a hangsúlyt és inkább az olcsóbb inverterekben gondolkodnak. Azonban ezek az inverterek tartósság és működés szempontjából jócskán elmaradnak a drágább, megbízhatóbb, a piacon is (el)ismertebb vetélytársaiktól.

A napelem paneleknél arra kell figyelmet fordítani, hogy a számuk ne haladja meg azt a mennyiséget, amivel fedezni lehet a villamos energia fogyasztást. Az invertereknél azonban a túlméretezésről is lehet szó, ha szeretnénk később bővíteni a rendszert.

7. Mi befolyásolja még a napelem rendszer évi termelését?

Nagy hatással van a teljesítményre az elhelyezés és a tájolás mellett a vezetékezés, az árnyékoltság, a már említett inverter hatásfoka, a környezeti hőmérséklet és a beeső napfény intenzitása és időtartama.

A napelemek teljesítményét csökkentheti még a légköri szennyeződés (por és szmog), de nagy jelentősége van olyan időjárási tényezőknek, mint a pára, a hó, a köd, a felhőzet vagy éppen a felmelegedés is.

A napelem rendszer teljesítményének meghatározása

Ha már tudjuk, hogy mekkora a szükséges fogyasztásunk értéke, akkor kiszámíthatjuk, hogy mekkora névleges teljesítményű napelem rendszert kell telepíttetnünk.

Technológiától is függően egy 1kWp (kilowatt peak) teljesítményű napelemes rendszer 1200-1250 kWh villamos energia termelésére képes.

Ha a havi fogyasztásunk 300 kWh, akkor éves szinten az 3600 kWh-t jelent. Ha az éves energiaigényünket fedezni akarjuk, akkor szükségünk van 3 darab 1kWp teljesítményű napelemes rendszerre, tehát együttvéve egy 3kWp teljesítményű napelem rendszer képes biztosítani a fent említett esetben az energiaszükségletünket.

Összegzés – A napelem méret kiválasztásának szempontjai

Amikor szeretnénk meghatározni a napelem rendszer méretét, akkor több tényezőre is oda kell figyelnünk, hiszen ezek befolyásolják a paraméterek meghatározását és természetesen a napelem működését is.

Ezeket a tényezőket érintettük:

  1. A villamos energia fogyasztása.
  2. Azok az elektromos eszközök, amelyeket a jövőben várhatóan vásárolunk.
  3. A napelem panel minősége.
  4. A napelem dőlésszöge és tájolása.
  5. A napelem rendszer elhelyezése.
  6. Az inverter minősége.
  7. A napelem rendszer évi termelését befolyásoló egyéb tényezők.

A napelem méret meghatározásánál tehát nélkülözhetetlen, hogy tisztában legyünk a napelem teljesítményével és működésével. A fenti tényezők figyelembevételével pedig ki tudjuk számolni, hogy mekkora napelemes rendszerre van szükségünk.

Amennyiben szeretnéd, hogy szakértő csapat segítsen a megfelelő méretű és minőségű napelemes rendszer határidőn belüli telepítésében (a tervezéstől a kivitelezésig nyújtunk segítséget), akkor keress bennünket bátran!

Scroll to Top
A kosarad
  • A kosarad üres.